Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Aquarium verzorgen tijdens vakantie

 • 07 / 07 / 2023 0
Aquarium verzorgen tijdens vakantie

Voor veel mensen met een aquarium zorgt de vakantie altijd weer voor wat extra stress. Met een klein beetje voorbereiding is deze stress helemaal nergens voor nodig. Hoe je het aquarium voorbereid op jouw vakantie, waar je op moet letten en een handige "aquarium vakantie checklist" vind je in dit artikel!

Voerautomaat aquarium
Een voerautomaat is een ideaal hulpmiddel om jouw vissen tijdens afwezigheid te voeren.

Aquarium vakantie checklist!

We hebben een praktische checklist gemaakt die je kunt gebruiken om jouw aquarium helemaal voor te bereiden op jouw aankomende vakantie. 

 • Waterwissel gedaan? Voordat je op reis gaat, is het slim een waterverversing te doen. Wissel minstens 30% aquariumwater voor vers water. Doe dit 1 dag voordat je vertrekt zodat je de dag na de waterwissel het aquarium nog in de gaten kunt houden. 
 • Reiniging van het aquarium: Voer tijdens de waterverversing de normale schoonmaakwerkzaamheden uit en vergeet zeker niet het vuil van de bodem op te zuigen met een bodemzuiger! Vuil dat blijft liggen kan de waterkwaliteit tijdens jouw vakantie nadelig beïnvloeden. Verwijder ook zoveel mogelijk algen van bijvoorbeeld de ruiten en decoratiemateriaal. 
 • Filter schoonmaken? Laat het filter vlak voor jouw vakantie met rust. Als je het filter nu schoon gaat maken verwijder je ook een hoop goede bacteriën. Omdat je zelf op vakantie bent kun je de situatie niet in de gaten houden of op tijd ingrijpen als er iets mis gaat!
 • Planten gesnoeid? Tijdens jouw vakantie groeien de planten natuurlijk door. Om ervoor te zorgen dat er tijdens jouw afwezigheid geen oerwoud ontstaat en er voldoende zwemruimte blijft is het verstandig om met name snelgroeiende planten voor vertrek te trimmen. 
 • Plantenvoeding toegevoegd na waterwissel? Natuurlijk hebben de meeste planten ook tijdens de vakantie hun voeding nodig. Voeg geen dubbele (of meer) dosering plantenvoeding toe met de gedachten dat de planten dan een paar weken vooruit kunnen. Er ontstaat dan een overschot aan voedingsstoffen in het water. Laat de plantenvoeding tijdens je vakantie dus door iemand anders doseren of gebruik een speciale doseerpomp!
 • Plantenvoeding in porties? Als veeleisende planten en sterke verlichting aanwezig zijn, is het raadzaam om de dagelijkse plantenvoeding in kleine porties te verdelen of te zorgen voor een fles met pomje. Op die manier is het voor de aquariumoppas duidelijk hoeveel voeding er gegeven moet worden en is de kans op te veel of te weinig geven klein.
 • Voldoende CO2? Als je gebruik maakt van een CO2 systeem is het erg belangrijk om er zeker van te zijn dat er nog voldoende CO2 in de CO2 fles zit. Hoe lang is het geleden dat de CO2 fles voor het laatst is gevuld? Twijfel je? Laat de fles dan voor ze zekerheid bijvullen!
 • De voerautomaat gevuld en getest? Als je tijdens je vakantie geen "oppas voor het aquarium" hebt, is een voerautomaat een ​​goed idee. Hier stel je de gewenste hoeveelheid voer en voermomenten in. De voerautomaat doet vervolgens de rest! Stel de voerautomaat enkele dagen voor je vertrek in zodat je goed kunt controleren of hij goed werkt en de juiste hoeveelheid voer geeft.
 • Voer in porties klaargezet? Heb je geen voerautomaat en laat je het voeren over aan iemand anders? Zet het voer klaar in kleine porties om overvoeding (en daarmee extra vervuiling van het water) te voorkomen. Gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een zogenoemde organizer of pillendoos die voorzien zijn van verschillende vakjes.
 • Aquariumoppas geïnstrueerd? Heb je de aquariumoppas geïnstrueerd en weet hij wat hij moet doen? Maak ook duidelijk dat hij in geen geval meer mag voeren dan jij hebt aangegeven! Sommige mensen denken dat de vissen te weinig eten krijgen en gaan meer voeren, wat tragische gevolgen kan hebben.
 • Telefoonnummer achter gelaten? Kan de aquariumoppas je op vakantie bereiken via telefoon of Whatsapp? Dan kan er niets gebeuren en bij twijfel belt hij je voordat er iets misgaat of het zelfs te laat is.

Dan kun je nu met een gerust hart op vakantie. Geniet ervan en tot na je vakantie!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2416 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »