Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

CO2 voor aquarium

CO2 toevoegen in het aquarium is voor een goede groei van planten bijna onmisbaar! Daarnaast voorkomt CO2 vervelende algen. Alle CO2 onderdelen vind je hier!

CO2 voor aquarium

Een complete gids voor CO2 in het aquarium

Wat is CO2?

CO2-bemesting is een essentieel onderdeel van het creëren en onderhouden van een gezonde en bloeiende omgeving in een aquarium. Het toevoegen van kooldioxide (CO2) aan het water stimuleert de groei van aquariumplanten, verbetert de kleurintensiteit en draagt bij aan een evenwichtig ecosysteem.

Waarom is CO2-bemesting belangrijk in het aquarium?

Aquariumplanten hebben CO2 nodig om te kunnen groeien via fotosynthese. Door voldoende CO2 aan het water toe te voegen, worden planten gestimuleerd om zuurstof af te geven en voedingsstoffen op te nemen. Dit heeft verschillende voordelen:

1. Verbeterde plantengroei

CO2-bemesting bevordert de groei van aquariumplanten, wat resulteert in weelderige en gezonde vegetatie. Sterke plantengroei helpt ook bij het bestrijden van algen, omdat planten concurreren om voedingsstoffen die anders door algen gebruikt zouden worden.

2. Verhoogde zuurstofproductie

Tijdens fotosynthese produceren planten zuurstof als bijproduct. Meer CO2 betekent meer fotosynthese en dus een hogere zuurstofproductie in het aquarium.

3. Verbeterde waterkwaliteit

Aquariumplanten nemen niet alleen CO2 op, maar ook andere schadelijke stoffen zoals nitraat en fosfaat. Door deze stoffen op te nemen, dragen planten bij aan een betere waterkwaliteit en verminderen ze het risico op algengroei.

Welke CO2 accessoires zijn er beschikbaar?

1. Complete CO2-systeem

Een compleet CO2-systeem is een van de meest effectieve manieren om CO2 aan je aquarium toe te voegen. Het bestaat meestal uit een CO2-cilinder, een drukregelaar, een diffuser en slangen. Er zijn verschillende soorten systemen beschikbaar, zoals wegwerp-CO2-cartridges of navulbare cilinders.

2. Drukregelaar

De hoge druk in de fles (circa 55-60 bar) word door een drukregelaar verlaagd naar een druk die veilig aan het aquarium kan worden toegevoegd. Ze zijn eenvoudig te installeren en stellen je in staat om de hoeveelheid toegevoegde CO2 nauwkeurig af te stemmen op de behoeften van je planten.

3. Magneetventiel

Magneetventielen worden gebruikt om de toevoer van CO2 naar het aquarium te regelen. De CO2 toevoer kan hiermee makkelijk onderbroken worden met bijvoorbeeld een tijdschakelaar of gestuurd worden door een pH controller.

4. Diffuser

Een diffuser verspreidt CO2 in kleine belletjes in het water, waardoor het gemakkelijk door planten kan worden opgenomen. Er zijn verschillende typen diffusers beschikbaar, waaronder glazen diffusers, keramische diffusers en inline diffusers die direct op de filteruitlaat kunnen worden aangesloten.

5. Atomizer

Een CO2-atomizer zorgt voor een efficiënte oplossing van CO2 in het water. Het water wordt door de inline atomizer gepompt, waar het in contact komt met CO2 uit het systeem. Hierdoor kan het aquariumwater een hogere concentratie CO2 bevatten, wat gunstig is voor de plantengroei.

6. pH-controller

pH-controllers worden gebruikt om de pH-waarde van het aquariumwater te reguleren en stabiel te houden. Dit is belangrijk omdat de oplosbaarheid van CO2 afhangt van de pH-waarde. Een stabiele pH zorgt ervoor dat CO2 beter wordt opgenomen door planten.

Tips voor gebruik en onderhoud

 • Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt bij het installeren en gebruiken van CO2-accessoires.
 • Controleer regelmatig de druk in de CO2-cilinder om ervoor te zorgen dat er voldoende CO2 beschikbaar is.
 • Reinig diffusers en reactoren regelmatig om verstoppingen te voorkomen.
 • Test regelmatig de pH-waarde van het aquariumwater om eventuele schommelingen te detecteren.
Lees meerSluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2320 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »