Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Wat eet mijn vis?

 • 03 / 08 / 2021 0
Wat eet mijn vis?

Op deze pagina vindt u informatie over de voeding van aquariumvissen. Hier kunt u onder andere vinden welk voer uw vis nodig heeft en wat wij voor uw vis(sen) aanbieden.

Waarom je vissen afwisselend moet voeren!

Om uw vissen gezond te houden hebben zij verschillende voedingstoffen nodig, bovendien kunt u dan ook langer van uw vissen genieten. De voeding moet bestaan uit eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitamines. De eiwitten en vetten die afkomstig zijn van koudbloedige dieren, als vissen en schaaldieren, zijn gezonder voor uw vissen dan de eiwitten die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld kip. Net als bij de mens zijn onverzadigde vetten ook gezonder voor uw vissen. 

Wij raden u aan om meerdere malen per dag kleine hoeveelheden voer te geven. Hierdoor kunt u gevarieerder voedsel geven, wordt het opgenomen voer beter verteerd en komen er minder afvalstoffen in het water. Wanneer u meerdere malen per dag een grotere hoeveelheid voer zou geven zorgt dat ervoor dat er meer afvalstoffen in het water terecht komen. Van meer voer in één keer gaan uw vissen dus niet sneller of beter groeien.

 

 

Kies de juiste grootte en de vorm van het voer

Vissen leven in het wild in een bepaalde waterlaag. Sommigen leven in de buurt van de bodem, sommige in het middenlagen van water en meer tussen de planten. Andere soorten geven de voorkeur aan de gebieden onder de oppervlakte van het water. In welke zone vissen leven is te herkennen op basis van de lichaamsbouw van de vis en de plaatsing van de bek. Dit maakt het kiezen van de juiste voeding een stuk eenvoudiger.

BekstandWaterlaagSoorten voer
Bovenstandige bek
Bovenstandige bek
Aan het wateroppervlak
Wateroppervlak
Gedroogd voer
Granulaat
Pulver
Sticks
Vlokvoer
Eindstandige bek
Eindstandige bek
In de middenlaag
Middenlaag
Gelvoer
Granulaat
Pulver
Vlokvoer
Voedertabletten
Onderstandige bek
Onderstandige bek
Op de bodem
Bodem
Gelvoer
Granulaat
Vlokvoer
Voedertabletten

Welke voeding eet mijn vis?

Niet elke vissoort eet het zelfde voer. Zo eten sommige vissen voornamelijk dierlijk voer (carnivoor) , andere vissen plantaardig voer (herbivoor) en er zijn ook vissen die zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten (omnivoor).

 

 

Hieronder een lijst met verschillende soorten voer: 

 • Gedroogd voer: Gevriesdroogde ongewervelde dieren (bijvoorbeeld Daphnia, Gammarus, Artemia, Muggenlarven en Tubifex) zijn rijk aan chitine en carotenoïden. Puur natuurlijk product zonder toevoegingen. Een perfecte aanvulling voor elk dieet. 
 • Gelvoer: Het gelvoer blijft in het aquarium voor een langere tijd goed, zonder het water aan te tasten! Gelvoer is aan te bevelen voor het voeden van bodem vissen, schaaldieren en vissen die in de middenlagen van het water leven. Het gelvoer heeft een compacte structuur en valt niet snel uit elkaar. Hierdoor kunnen de aquariumbewoners 24 uur per dag blijven eten zoals ze dat ook in hun natuurlijke habitat doen.
 • Granulaat: Granulaat is een geconcentreerde dosis voeding in de vorm van korrels van verschillende grootte (beschikbaar in korrelgroottes van 0,2 tot 1,6 mm). Het Granulaat is een (langzaam)zinkend voer. Geschikt voor vissen levend in de middenlaag en de bodem van het aquarium.
 • Pulver: Pulver is een voeding in de vorm van stof die bestemd zijn voor het voeden van de jongen. Het pulver/ opkweekvoer kan gevoerd worden vanaf het moment dat de jonge vissen zelfstandig beginnen te eten.
 • Sticks: Sticks zijn drijvende voedingsmiddelen voor middelgrote en grote vissen die zich voeden aan de oppervlakte van het water.
 • Vlokvoer: Vlokvoer is de meest universele vorm van voedsel. Geschikt voor vissen in alle waterlagen. Dankzij de fijne structuur van de vlokken blijft het voer eerst drijven alvorens het zinkt. Doordat het vlokvoer langzaam zinkt krijgen ook de minder actieve aquarium bewoners een kans om bij de voeding te komen.
 • Voedertabletten: Een voedingssoort in de vorm van tabletten worden aanbevolen voor het voeden van bodem vissen, schaaldieren en vissen die in de middenlagen van het water leven. Na verloop van tijd vallen alle tabletten uit elkaar in het water.

Hoe kies ik het juiste voer voor mijn vis?

Er zijn drie groepen vissen:

 • Omnivoren - alleseters
 • Carnivoren - vleeseters
 • Herbivoren - plantaardig voedsel

Via deze link gaat u naar onze pagina waar u een lijst met carnivoren, herbivoren en omnivoren vissen vindt!

Afhankelijk van de samenstelling kan het verschillende voer onderverdeeld worden in: multi-ingrediënten, plantaardig en eiwitrijk voedsel. Indien u een mix van de verschillende soorten voer geeft, krijgen uw vissen de benodigde voedingsstoffen binnen. De onderstaande cirkeldiagrammen geven aan waaruit het dieet voor de verschillende groepen moet bestaan. 

Carnivore vissen

Herbivore vissen

Omnivore vissen

Tips voor het juist voeren van jouw aquarium bewoners.

 • Voer uw aquarium bewoners 2-3 keer per dag met kleine porties.
 • Nooit meer voeren dan binnen 2-3 minuten op gegeten wordt. 
 • Verwijder na 2-3 minuten het achtergebleven voer. 
 • Pas het voedingsdieet aan aan natuurlijke voedingsbehoefte van uw aquarium bewoners. 
 • Zorg voor afwisselende voeding. 
 • Houd één vastendag per week aan voor uw vissen (Dit geldt niet voor jongbroed!)
 • Voer het jongbroed meerdere malen per dag. Besteed hierbij wel extra aandacht aan de waterkwaliteit. 
 • Voer aquarium bewoners die 's nachts actief zijn, in de avond wanneer het licht uitgeschakeld is. 

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2436 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »