Met een temperatuur controller voor jouw aquarium voorkom je oververhitting van het water! Regel de temperatuur nauwkeurig met een controller en voorkom problemen!
Temperatuur controller voor het aquarium, is dat wel nodig?
Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en ontdekt dat al je vissen ondersteboven boven in je aquarium drijven.
Je voelt het water waarna je ontdekt dat het kokend heet is. Je hebt je vissen gekookt! Dit scenario komt vaker voor dan je zou denken. Als je verwarming langer aanblijft dan zou moeten, riskeer je oververhitting van je vissen.
Dat is precies waar een temperatuur controller voor aquarium verwarming van pas komt. Dit belangrijke apparaat kan het leven van je vissen redden!
Wat is een temperatuur controller en hoe werkt het?
Zoals de naam al doet vermoeden, kun je met een controller voor aquarium verwarming de temperatuur van jouw aquarium precies regelen - veel nauwkeuriger dan alleen een aquarium verwarming.
Een temperatuur controller kun je zien als een externe thermostaat, specifiek voor jouw aquarium.
Er zijn twee soorten aquarium temperatuurregelaars:
- Voorbedrade temperatuurregelaar - Wordt als complete eenheid geleverd. Sluit je huidige verwarming aan op het stekkerblok aan de controller, stel hem in en je bent klaar! Geheel veilig, geen verdere inspanning of elektrische kennis nodig!
- DIY-temperatuurregelaar - Zoals de naam al doet vermoeden, koop je de onderdelen afzonderlijk en maakt je jouw eigen temperatuurregelaar. Elektrische en technische kennis is nodig als je zelf een controller probeert te maken!!
Het uiterlijk en de manier van bedienen verschilt natuurlijk per merk maar meestal bestaat de temperatuur controller uit drie verschillende onderdelen.
De controller bestaat uit een digitaal LCD scherm en knoppen waarmee je de gewenste temperatuur kunt instellen.
Dit is het brein van de apparatuur. De controller controleert het water in jouw aquarium om ervoor te zorgen dat het altijd op de juiste temperatuur is.
Contactdoos
Vrij vanzelfsprekend. In het stekkerblok stop je de stekker van jouw aquariumverwarming. Sommige temperatuurregelaars worden geleverd met twee onafhankelijke uitgangen - een voor verwarming en een andere voor een koeler
Dit worden dual/ dubbele temperatuurregelaars genoemd en hiermee kan de regelaar het water verwarmen als het te warm is en het water afkoelen als het te koud is.
Temperatuursensor sonde
De waterdichte temperatuursensor/ sonde plaats je in jouw aquarium en meet de temperatuur van het water. Houd er rekening mee dat als je een zoutwater aquarium hebt, je een sonde kiest die bestand is tegen corrosie.
Hoe werkt de temperatuurregelaar?
Zonder je te vervelen met de ingewikkelde technische details, is de werking van een temperatuurregelaar eigenlijk heel eenvoudig.
- Stap 1. Stel jouw temperatuur in
Met de controller stel je de gewenste temperatuur in. In dit geval 24 graden Celsius, want dat is de temperatuur waar mijn Boesemans regenboogvissen de voorkeur aan geven. - Stap 2: De controller leest de temperatuur af
Met behulp van de sensor in jouw aquarium zal de temperatuurregelaar de temperatuur aflezen en vergelijken met de ingestelde temperatuur. - Stap 3: De controller onderneemt actie
Als de temperatuur lager is dan wat je hebt ingesteld, stuurt de controller stroom naar de stopcontacten, waardoor de aangesloten verwarming wordt ingeschakeld.
Waarom zou ik een een controller voor mijn aquarium verwarming nodig hebben?
Waarschijnlijk bevat de aquarium verwarming die u al gebruikt een thermostaat. Wanneer het water een bepaalde temperatuur bereikt, schakelt de verwarming zichzelf uit.
Dus waarom heb ik dan een temperatuurregelaar voor mijn aquarium nodig?
Hier zijn twee erg goede redenen voor!
1. Defecte verwarming
Het is helaas de realiteit dat heaters nog al eens kapot gaan.
Jouw verwarming kan defect raken als gevolg van slechte productie, onjuiste installatie, gebruikersfout, elektrische fout of een andere redenen. Ja, de kans dat dit nu precies bij jou overkomt is relatief klein..
Maar als het faalt, raakt je aquarium oververhit en kun je je tropische vissen, planten en koralen uitzwaaien..
In feite, als je regelmatig aquarium forums bezoekt, zul je talloze verhalen vinden over hoe hobbyisten thuis zijn gekomen met een oververhit aquarium. Het is een duur ongeval dat kan worden voorkomen met een voordelige aquarium temperatuurregelaar!
Zodra het water de ingestelde temperatuur bereikt, zal de controller de stroom naar jouw verwarming uitschakelen en zodat hij niet verder verwarmt.
Als jouw aquarium verwarming ook een thermostaat heeft, is de temperatuurregelaar een extra veiligheidslaag!
2. De thermostaat en sensor zijn van betere kwaliteit
Het is erg knap dat fabrikanten van aquarium verwarmers er in slagen om zowel een thermostaat, temperatuursensor en verwarmingselement samen te bouwen tot zo'n klein product dat nauwelijks ruimte inneemt in je aquarium!
Dit is echter ook gelijk een nadeel omdat deze kleine componenten niet zo nauwkeurig zijn. Als je een klein temperatuurbereik nodig hebt om te kweken of als je erg gevoelige vissen hebt, dan heb je een nauwkeurigere manier nodig om de temperatuur van het water te bepalen.
Dat is waar een temperatuur controller uitkomst biedt - die een nauwkeurige meting en regeling van de watertemperatuur biedt.
Wat is de beste controller?
Nu je bekend bent met de basis, is het tijd om een kijkje te nemen bij enkele van de meest populaire en betrouwbare temperatuurregelaars op de markt.
Beste allround aquarium verwarmingscontroller!
De Inkbird ITC-306T biedt een complete temperatuurregeling voor een betaalbare prijs!
- Het beste van alles ... Het werkt perfect en zonder poespas.
- Het instellen van de temperatuurregelaar duurt slechts enkele minuten.
Sluit de temperatuurregelaar aan, sluit jouw verwarming aan, plaats de sensor in je aquarium en stel de temperatuurlimiet in. - Zo simpel is het!
- Het mooieste aan deze controller zijn de dubbele digitale LCD schermen. De ene toont de huidige temperatuur van jouw aquarium, de andere de maximale temperatuur die je wilt bereiken.
- Inkbird heeft ook een paar handige veiligheidsfuncties ingebouwd - er klinkt een alarm als de sensor een fout vertoont of als het aquariumwater de ingestelde temperatuur overschrijdt.
- Maar ik heb zowel een verwarming als koeler die ik wil aansturen?
- Ook daar heeft Inkbird een top product voor!
De Inkbird ITC-308 wifi is een tweetraps aquarium temperatuurregelaar.
De ITC-308 Wifi werkt in basis hetzelfde als de ITC-306T met een kleine uitzondering: met de ITC-308 Wifi kun je jouw aquarium verwarmen wanneer het water te koud is en koelen wanneer het water te warm is.
Het doet dit door speciale stopcontacten te gebruiken - één voor je koeler of ventilator en de andere voor je verwarming. Elk stopcontact wordt onafhankelijk geactiveerd, afhankelijk van de temperatuur van het water.
Daarnaast is de ITC-308 Wifi, zoals de naam al doet vermoeden, uitgerust met Wifi! Met de gratis te downloaden app voor Android an IOS kun je de temperatuur bekijken en meldingen op je smartphone ontvangen waar je ook bent!
Op afstand te temperatuur van je aquarium kunnen volgen klinkt best handig, toch?!