Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Hoelang gaat een CO2 fles mee?

 • 05 / 08 / 2021 0
Hoelang gaat een CO2 fles mee?

Bij de aanschaf van een CO2-systeem is een belangrijke keuze, de grote van de benodigde CO2 fles en de verwachte gebruiksduur van de vulling.

Hoelang gaat een CO2 fles mee?

CO2 flessen 500gram, 2kg en 3kg

Bij de aanschaf van een CO2-systeem is een belangrijke keuze, de grote van de benodigde CO2 fles en de verwachte gebruiksduur van de vulling.

Over het algemeen kan worden aangenomen dat hoe lager de carbonaathardheid (KH) van het water is , hoe lager de CO2 behoefte van de planten zal zijn.

Logischerwijs geldt: hoe groter de CO2 fles, des te minder vaak hoef je deze op nieuw te laten vullen. De meest voorkomende formaten hervulbare CO2 flessen zijn: 500 gram, 1,5 kg, 2 kg, 3kg en 6 kg. Vanaf een aquariumgrootte van 100 liter raden we het gebruik van een 2kg CO2 fles aan.

De gewichten die bij de hervulbare CO2 flessen worden vermeld is de hoeveelheid CO2 die in de fles kan. Het uiteindelijke gewicht van de CO2 fles ligt natuurlijk nog een stukje hoger en word naast de vulling, bepaald door: het gewicht van de lege fles (tarra gewicht), beschermbeugel (ca 0,5kg) en het ventiel (ca. 0,25kg).

 

 

Hoe lang gaat de vulling van een CO2 fles mee en hoe weet ik wanneer de fles op korte termijn weer gevuld moet worden?

Een mogelijkheid is om de flesdruk te observeren: als de flesdruk onder de 50 bar daalt, zal de fles binnen enkele dagen geheel leeg zijn en hervult moeten worden.

Een andere optie is om ruwweg te berekenen hoeveel dagen je met een CO2 vulling doet. Hiervoor moet je in ieder geval het aantal bellen per minuut weten dat je toevoegt en dit constant houden.

 • Vulgewicht CO2 fles: 500 gram
 • Bellen per minuut: 30
 • Verbruik per maand: 91 gram CO2
 • Levensduur: ca. 5 maanden

Voor bovenstaande berekening is aangenomen dat met een normale bellenteller en ca. 10 bellen/per minuut, 1 gram CO2 per dag verbruikt word.

Uiteraard is het daadwerkelijke CO2 verbruik van erg veel omstandigheden afhankelijk en is het onmogelijk om een nauwkeurige schatting te maken van de verwachte gebruiksduur van de CO2 fles. Bovenstaande berekening is puur ter indicatie.

 

 

Keuringsdatum van de CO2 fles

Keuringsdatum CO2 fles

CO2 flessen moeten voorzien zijn van een keuringsdatum. Deze datum staat, vaak in de buurt van de hals van de fles, ingeslagen met slagletters. Vanaf deze datum is de CO2 fles 10 jaar gekeurd. Als deze periode verlopen is, mag de fles niet opnieuw gevuld worden. Herkeuring of vervanging van de fles is in dat geval noodzakelijk.

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2436 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »