Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Hoe start je een nano garnalen aquarium op?

 • 05 / 08 / 2021 0
Hoe start je een nano garnalen aquarium op?

Garnalen aquarium opstarten? Weten wat je nodig hebt voor een aquarium? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het opzetten en onderhouden van een aquarium met zoetwatergarnalen.

Wil je een garnalen aquarium opstarten?

Garnalen zijn fascinerende kleine wezens. Er zijn zelfs veel hobbyisten die uitsluitend garnalenhouders zijn! Wanneer ze in een aquarium met alleen soortgenoten worden gehouden, kun je hun eigenzinnige persoonlijkheden echt zien. Garnalen zijn dag en nacht actief.

Sommige Garnalen kweken ook gemakkelijk in het aquarium. Waarmee je dus de gehele levenscyclus van de garnalen kan zien. Vanaf het moment dat een vrouwtje eieren draagt, ​​tot het moment waarop ze uitkomen, tot schattige garnalen en volwassen worden. Terwijl ze groeien, zullen ze vervellen, een proces waarbij ze hun oude schaal afwerpen en een nieuwe laten groeien die beter bij hun grootte past.

In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het opzetten en onderhouden van een aquarium met zoetwatergarnalen.
Opstarten garnalen aquarium

Het aquarium

Garnalen hebben geen groot aquarium nodig. Het voordeel van een kleiner aquarium is dat de garnalenpopulatie zich vooral vooraan en in het midden van het aquarium bevind waardoor ze gemakkelijker te zien zijn. Een ander bijkomend voordeel is dat de nano aquaria in kleine ruimtes passen, waar voor een aquarium van gemiddeld formaat geen ruimte is. Hoewel de nano aquaria kleiner en dus lichter zijn, hebben ze nog steeds een stevige ondergrond nodig. Kies een vlak oppervlak om onnodige spanning op het glas te voorkomen. Als het oppervlak ongelijk is, moet de ondergrond eerst waterpas zijn voordat het aquarium erop geplaatst wordt.
Ondanks dat garnalen in een nano aquarium prima gehouden kunnen worden, zijn wisselende waterparameters schadelijk voor garnalen. Dit kan ervoor zorgen dat ze sterven. Soms zal het onmiddellijk zijn (binnen enkele dagen), of ze zullen chronisch gestrest raken en na verloop van tijd sterven. Hoe groter het aquarium, hoe stabieler de waterparameters zijn. In kleinere aquaria kan zelfs de geringste verandering zoals de temperatuur een van de waterparameters zeer snel doen stijgen. Grotere aquaria zijn gemakkelijker te onderhouden en stabiel te houden. In kleinere aquaria is het aantal garnalen dat je kunt houden beperkt en als het aquarium overbevolkt is, is de kans groot dat de garnalen stoppen met kweken.

Het aquarium is gekozen, nu wordt het tijd om hem in te richten. Een aantal algemene benodigheden worden hieronder besproken.

Substraat/ bodemgrond

Aquasoil/ bodem garnalen aquarium

Substraat herbergt tal van nuttige bacteriën, kan helpen de waterparameters te stabiliseren en is een geweldig graasoppervlak voor garnalen. Voor Neocaridina-soorten, zoals de Rode sakura, werkt een simpel substraat zoals zand of grind prima.

 

 

Uiteraard is dit afhankelijk van het gekozen substraat. Dit is vooral belangrijk voor de kweek van Caridina en het overlevingspercentage van garnalen. Het nadeel van actieve substraten is dat ze, zodra ze zijn uitgeput, vervangen moeten worden. De meeste actieve substraten gaan gemiddeld een jaar mee. Op het moment dat de pH waarden beginnen te stijgen moet het substraat vervangen worden.

 

 

Mineralen

Mineralen garnalen aquarium

Mineralen en spoorelementen zijn essentieel voor een goed functionerend biologisch systeem in het aquarium. Daarnaast zijn mineralen en spoorelementen van vitaal belang voor garnalen. Een gebrek of een onbalans kan leiden tot problemen als slechte plantengroei, algengroei, vreemd gedrag van de aquarium bewoners of zelfs het verlies van planten of dieren. Daarnaast zijn mineralen ook belangrijk voor de vorming van een biofilm, waar garnalen van alle leeftijden graag van eten. Dit is vooral belangrijk voor babygarnalen, die de neiging hebben zich te verstoppen tijdens hun eerste levensweken. Met een biofilm in het aquarium hebben de jonge garnalen voldoende voedsel in de buurt totdat ze klaar zijn om door het aquarium te zwerven.

 

 

Waterkwaliteit

Waterverbeteraars garnalen aquarium

Het is belangrijk om te onderzoeken welke garnalensoorten in het aquarium komen, zodat je weet wat voor soort waterparameters ze nodig hebben. Enkele van de belangrijkste parameters om te controleren zijn totaal opgeloste vaste stoffen (TDS), totale hardheid (GH) en carbonaat hardheid (KH). Kraanwater kan allerlei ongewenste stoffen bevatten die niet in een aquarium thuishoren. Zo is chloor, dat door sommige waterleidingbedrijven wordt gebruikt tegen bacteriële vervuiling van leidingwater, niet alleen schadelijk voor garnalen, maar ook voor de aquariumplanten! Koper uit waterleidingen kan dodelijk zijn voor dwerggarnalen. Ook zilver, dat vaak door de waterleiding wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel, is een sterk, dodelijk gif voor dwerggarnalen. Waterverbeteraars op basis van zeoliet worden gebruikt om zware metalen, chloor, medicijnresten, ammonium en andere ongewenste stoffen aan het water te binden. De deeltjes zetten zich vervolgens geleidelijk af in het filter en in het substraat.

 

 

Verwarming/ thermostaat

Verwaming aquarium

Dwerggarnalen zijn tropische soorten, dus het is belangrijk om hun ideale temperatuur te behouden! Zeker in de winter of als je kamertemperatuur wat koeler is dan ideaal is hiervoor een verwarming handig. Een constante temperatuur zorgt voor het welzijn en draagt ​​bij aan een gezonde ontwikkeling! Tijdens de zomermaanden kunt u het tegenovergestelde probleem hebben, vooral als je geen airconditioning hebt. Het is handig om een ventilator op het wateroppervlak te richten om het aquarium te koelen als je die extra hulp nodig hebt.

Aanbevolen temperatuurbereik:

 • Neocaridina - 21 °C - 26 °C
 • Caridina - 19 °C - 23 °C

 

 

Filtering

Sponsfilter garnalen aquarium

Garnalen zijn extreem gevoelig voor nitraten en alle stikstofhoudende afvalstoffen. Er is voldoende filtratie nodig om een ​​garnalenaquarium op de juiste manier op te zetten. Veel garnalenhouders gebruiken graag sponsfilters in hun aquarium omdat ze niet alleen het water beluchten, maar ze ook zorgen voor een biologische filtratie. Sponsfilters worden aangesloten aan een luchtpomp. Het grootste voordeel van sponsfilters is dat ze een enorm oppervlak hebben voor nuttige bacteriën en biolfilm om te groeien. Dit is geweldig voor het onderhouden van je cyclus en perfect voor babygarnalen om in te verstoppen en van te eten! Het is raadzaam om een dubbel sponsfilter (met 2 sponsen) te gebruiken. Door per keer maar één van de twee sponzen te vervangen of schoon te maken blijven de nuttige bacteriën op de andere spons intact. Dit vermindert de impact op de biologische bacteriën en minimaliseert de kans op een ammoniak- of nitrietpiek na het reinigen.

 

 

Aquariumplanten

Mos planten garnalen aquarium

Natuurlijk kan het aquarium niet zonder planten. Planten zorgen voor extra filtratie door stikstofhoudend afval op te nemen. Daarnaast zijn planten ook een geweldige schuilplaats voor garnalen. Ze zorgen ook voor meer graasoppervlakken, waar er nooit teveel van zijn. Mossen en andere onderhoudsarme planten zijn geweldig voor garnalenbakken omdat ze niet al te veel verzorging nodig hebben, zoals extra bemesting, waar garnalen erg gevoelig voor kunnen zijn. Mossen bieden ook veel schuilplaatsen voor babygarnalen en net verschaalde garnalen. Drijvende planten, zoals de dwergwatersla en amazone-kikkerbeet, zijn ook geweldig voor garnalen, omdat ze de beste planten zijn om nitraten op te nemen. Ze bieden ook wat schaduw en garnalen klimmen graag op de wortels en halen hier ook weer extra voeding uit.

 

 

Verlichting

Omdat er in garnalen bakken onderhoudsarme planten gebruikt worden is het vaak niet zo van belang welke verlichting gebruikt wordt. Er kan gekeken worden naar een verlichting welke de kleuren van de garnalen en planten het mooiste doen uitkomen. De meeste standaard aquariumlampen zouden prima moeten werken.

Het aquarium is ingericht en gevuld. Nu begint het lange wachten tot eindelijk de garnalen hun nieuwe huis kunnen bewonderen.

Indraaien

Garnalen hebben stabiliteit nodig. Een net opgestart aquarium is allesbehalve stabiel qua waterwaardes. Daarom wordt het aangeraden het aquarium minstens een maand zonder garnalen (of andere bewoners) te laten draaien. Sommige garnalenhouden raden zelfs een opstartperiode van 2 maanden aan. Ook kan er tussendoor al water ververst worden. Dit is om het geproduceerde afvalmateriaal uit het water te verwijderen en te voorkomen dat er algen in het aquarium groeien. Tevens zorgt het toevoegen van schoon water voor extra mineralen voor de planten, wat hun groei ten goede komt.

Het aquarium is ingedraaid, nu wordt het tijd om de garnalen hun nieuwe huis te laten zien. Ontdek hieronder nog wat handige tools die onmisbaar zijn bij een garnalen aquarium.

Voederschaal

Voederschaaltjes garnalen

Met een voederschaal voorkom je dat voerresten van bijvoorbeeld voertabletten of sticks tussen het substraat terecht komen. Een bijkomend voordeel van het gebruik van een voederschaal is dat de garnalen goed te observeren zijn tijdens het eten. Als het om eten aankomt zijn garnalen zeker geen nette eters. Wanneer het voedsel direct op de bodem van het aquarium valt vervuilen de resten eten tussen het substraat het water. Dit kan zorgen voor ongenodigde gasten zoals planaria. Daarnaast verhoogt het rottende voedsel de nitraten in het water. Met een voederschaaltjes is het gemakkelijker controleren hoeveel voedsel de garnalen eten. Alles wat na een paar uur nog in het voederschaaltje aanwezig is kan verwijderd worden.

Het gebruik van een voederschaaltje verminderd vervuiling aanzienlijk.

 

 

TDS-meter

Milwaukee TDS meter CD600

De TDS-meter is een zeer handig hulpmiddel voor het houden van garnalen. Het meten is binnen een paar seconde gebeurd. Het meten van de opgeloste vaste stoffen (TDS) in water is belangrijk omdat verschillende garnalen verschillende TDS-waardes nodig hebben.

 

 

Garnalen vangnetje

Garnalen vangnetje

Garnalen vangnetten hebben een veel fijner gaas dan schepnetten die voor vissen worden gebruikt. Dit is om eventuele verwondingen bij het vangen verplaatsen van garnalen te voorkomen. Ook is het aan te raden om voor elk aquarium een eigen schepnet te gebruiken. Dit om kruisbesmetting en mogelijk schadelijke infecties of parasieten te voorkomen.

 

 

Söchting Oxydator

Söchting Oxydator garnalen aquarium

Garnalen komen van nature uit zeer zuurstofrijk water, daarom is het zo belangrijk om veel oppervlakte-agitatie/ beluchting in uw aquarium te hebben. De beste manier om dit te bereiken is met de filteroutput of een met behulp van een luchtpomp met luchtsteen. Het nadeel hiervan is dat het ook de CO2, welke de planten nodig hebben om te groeien, uit het water verdrijft.
De Söchting Oxydator verrijkt het water door middel van een katalysator en een waterstofperoxide-oplossing met pure zuurstof. Dit heeft veel voordelen ten opzichte van een normale luchtpomp. In vergelijking met het gebruik van in de handel verkrijgbare luchtpompen wordt er met een Söchting Oxydator geen koolstofdioxide (CO2) uit het water verdreven. Een CO2-daling resulteert altijd in een verhoging van de pH-waarde. De Söchting Oxydators zorgen voor maximale zuurstofverzadiging met een stabiele pH en wanneer de oxydator op de bodem van het aquarium wordt geplaatst, komt de zuurstof precies daar waar het nodig is!

De Söchting Oxydator zijn ook ideaal om te gebruiken bij hete zomers. Doordat het aquarium water warmer wordt, daalt ook het zuurstofgehalte van het water flink. De Söchting Oxydator voorkomt zuurstof problemen en dus sterfte als gevolg!

 

 

Aquaherbs

Aquaherbs

Natuurlijke producten, ook wel aquaherbs genoemd, vormen een natuurlijke voedselbron, zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en helpt met de verschaling van ongewervelden. Ook hebben ze een antibacteriële werking en geven de bladeren een natuurlijke kleuring aan het water. Bijkomend voordeel is dat ook de kleuren van de garnalen worden gestimuleerd en de preventieve werking tegen ziekten als: gatenziekte, oogproblemen, parasieten en slijmhuid aandoeningen. Ook zijn aquaherbs zeer geschikt om de natuurlijke omstandigheden na te bootsen in het aquarium. De aquaherbs kunnen in het aquarium blijven liggen tot ze volledig verteerd en opgegeten zijn. Garnalen en kreeften vinden ze erg lekker.

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2436 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »