Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Garnalen goed voeren!

Garnalen goed voeren!

Wat is het eetgedrag van garnalen in de natuur en hoe kunnen we dit in het aquarium zo goed mogelijk nabootsen. Welke soorten garnalenvoer zijn er en met welke bladeren en andere natuurproducten kan ik mijn garnalen blij maken? Dit alles lees je in deze blog! Wist je al dat je garnalen ook groentes kunt geven? Ook vertellen we wat het favoriete voer is van onze garnalen.

Eetgedrag van garnalen

Dwerggarnalen zijn in de basis alleseters (omnivoren). Dit betekend dat ze zowel plantaardige als dierlijk voedsel eten. Met hun antennes/ voelsprieten en scharen speuren ze hun leefomgeving af naar alles wat eetbaar is. Dit kunnen kleine insecten, plantenresten, algen, biofilm, uitwerpselen van slakken + vissen of dode soortgenoten zijn. Heel erg kieskeurig zijn ze dus niet. Garnalen eten zowel levende als dode organismen.

Garnalen voer in het aquarium

Wat eten garnalen in de natuur?

In de natuur leven dwerggarnalen in stromend water zoals beken en rivieren maar ook in stilstand water zoals meren voelen ze zich thuis. Ze zijn hier niet kieskeurig wat voedsel betreft maar eten wat ze kunnen vinden. Hun voeding bestaat vooral uit bladeren, bacteriefilms en algen. Ook komen er af en toe een insectenlarve, worm of kleine schaaldieren voorbij. Het grootste gedeelte van hun voeding bestaat dus uit plantaardige materiaal.

Voor het kunnen verschalen/ vervellen is het belangrijk dat garnalen voldoende mineralen binnen krijgen. Deze mineralen halen ze uit het water, hun voeding en na het verschalen uit hun oude schaal door hem op te eten.

Als je de scharen van de kleine beestjes goed bekijkt zie je dat deze zijn voorzien van talrijke, erg stevige borstelharen. De scharen gebruiken ze voornamelijk om eten van bijvoorbeeld hout en stenen te schrapen. Ook kunnen ze hiermee dingen vastpakken.

Wat eten garnalen in het aquarium?

Het beste is om garnalen een voeding te geven die vergelijkbaar is met wat ze in de natuur eten. Vooral plantaardig en geen tot minimale dierlijke voeding dus.

In een ingedraaid aquarium is voor garnalen vaak al het een en ander aan voedsel te vinden. Zo groeit er op hout en stenen een biofilm die garnalen graag eten. Daarnaast zijn er vaak algen, plantenresten en uitwerpselen van eventuele andere aquarium bewoners te vinden.

Zorg dat er altijd een aantal bladeren in het aquarium liggen waarvan garnalen kunnen smullen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Catappa- of Guave of Jack fruit bladeren. Verderop in dit artikel gaan we uitgebreider in op het gebruik van natuurproducten in een aquarium met garnalen.

De keuze is reuze, als het aankomt op speciaal garnalenvoer. Het grootste deel van dit voer is samengesteld met de gedachte wat de garnalen in de natuur het meeste eten; met voornamelijk plantaardige ingrediënten dus! Sommige soorten voer bevatten 1 soort ingredient en andere zijn gemaakt met extra toevoegingen als mineralen en kleurversterkers. Voer is er in verschillende soorten. Zo zijn er sticks, voerpasta's en zelfs garnalen lollies!

 

 

Garnalen eten biofilm en algen

Verschillende soorten garnalenvoer

 • Sticks of granulaat: Garnalenvoer in de vorm van sticks of granulaat is het meest voorkomend en kunnen gemaakt zijn van allerlei soorten ingrediënten. Dit voer zinkend makkelijk naar de bodem waar de garnalen er rustig van kunnen eten.
 • Lollies: Zogenoemde garnalen lollies zijn een perfecte snack voor garnalen. De "lolly" bestaat uit een stokje met voer daaromheen. Prik het stokje in de bodem van het aquarium en de garnalen verzamelen zich op de lolly. Je kunt de garnalen op die manier allemaal goed bekijken!
 • Pasta: Pasta of gelvoer zit vaak kant en klaar in een potje en hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Neem een beetje pasta uit het potje en kneed het in de vorm die jij wil of plak het bijvoorbeeld op een steen. Op die manier kun jij bepalen waar de garnalen gaan eten.
 • Bladeren/ Natuurproducten: Verschillende soorten gedroogde bladeren en zaaddragers kun je in het aquarium toevoegen. Omdat het gedroogde producten zijn zal het eerst drijven maar na enkele dagen zal het volgezogen zijn met water en zinken ze naar de bodem. Naast dat de natuurproducten zelf een lekkere traktatie zijn voor de garnalen, zal er ook een biofilm op vormen die garnalen heerlijk vinden!

Garnalenlolly in het aquarium

Bladeren en andere natuurproducten voor garnalen!

Zoals je bovenin dit artikel al hebt kunnen lezen, eten garnalen in hun natuurlijke leefomgeving graag bladeren. In jouw aquarium met garnalen zal het (vermoedelijk) niet voorkomen dat er zomaar bladeren in waaien, zoals wel het geval is in de natuur. Dit betekend dat je hier een handje zal moeten helpen zodat ze dit natuurlijke eetgedrag kunnen voortzetten! Gelukkig zijn er op het gebied van bladeren en natuurproducten heel erg veel opties!

 

 

Natuurproducten kopen

Het kopen van natuurproducten is natuurlijk de makkelijkste optie. Als eerste heb je er zelf dan geen werk aan maar misschien nog belangrijker, natuurproducten die wij verkopen zijn al helemaal gedroogd en vrij van ziektes en pesticiden! Een ander heel groot voordeel is de veel ruimere keuze die je hebt. Veel bladeren (bijvoorbeeld Catappa bladeren, Bananen bladeren, Savu pods en Lotus pods) zul je in Nederland niet zomaar tegenkomen!

Zelf producten verzamelen?

Natuurlijk kun je er ook zelf op uittrekken om bladeren te verzamelen. Belangrijk is dan wel om met een aantal dingen rekening te houden:

 • Verzamel de bladeren op een plek die zo ver mogelijk weg van verkeer en fabrieken is. Zelfs kleine sporen van verontreinigende stoffen in voer kunnen dodelijk zijn voor ongewervelde dieren, met name als ze zware metalen bevatten!
 • Controleer de bladeren goed en zorg ervoor dat er niets op de bladeren zit wat niet in het aquarium thuishoort (bijvoorbeeld poep van dieren).
 • Spoel de bladeren grondig, je kunt ze ook overgieten met kokend water om er voor te zorgen dat ze "schoon worden"..
 • Hierna moet je de bladeren goed drogen. Verse bladeren kunnen namelijk te veel suikers bevatten en beschimmelen snel! Om de bladeren goed te drogen kun je ze tussen 2 velletjes keukenrol leggen of bijvoorbeeld aan een waslijn hangen. Alleen bladeren die helemaal gedroogd zijn kun je opstapelen en wegleggen om langdurig te bewaren.

Garnaal op catappa blad

Welke natuurproducten kan ik gebruiken met garnalen?

Er zijn heel erg veel natuurproducten die je zonder problemen kunt toevoegen aan jouw aquarium met garnalen. Hieronder zullen we een aantal van de meest populaire uitlichten:

 • Bananenbladeren: Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit bladeren (eigenlijk meestal stukken ervan) van de bananenplant.
 • Catappa bladeren: Het meest bekende zijn waarschijnlijk wel de Catappa bladeren! Deze bladeren komen van de Terminalia Catappa boom die vooral voorkomt in de Tropische gebieden van Azië, Australië , Afrika en Zuid-Amerika.
 • Guave bladeren: Net als Jack fruit bladeren een wat steviger blad. Guave struiken komen vermoedelijk uit Midden-Amerika en worden tegewoordig wereldweid in de tropen en subtropen gekweekt.
 • Jack fruit bladeren: Wat steviger in vergelijking met Bananen- en Catappa bladeren zijn deze bladeren. De "Kathal boom" waar deze bladeren van afkomstig zijn, groeien voornamelijk in India.
 • Lotus pods: Zaaddozen van de Lotus-plant zijn door zijn verschillende openingen de ideale schuilplaats voor garnalen!
 • Savu pods: Deze zaadpeulen van de Cariniana legalis boom zijn een ideale, natuurlijke, schuilplaats voor garnalen! Ook zullen savu pods na enkele weken zachter worden en zal er een Biofilm op groeien die garnalen heerlijk vinden!

Garnaal op catappa blad

Welke groenten eten garnalen?

Verse groenten alleen in hele kleine hoeveelheden aan het aquarium toevoegen! Geef niet meer dan de garnalen binnen 2 tot 3 uur opgegeten hebben. Te veel geven kan zorgen voor troebel water en slechte waterkwaliteit door vervuiling.

De meeste garnalen zijn gek op een stukje komkommer of courgette. Snijd een plakje af, haal het schilletje eraf (dit is te hard voor de garnalen) en steek er een voerspies (LINK) of lepeltje door zodat het zinkt. Na kort te koken kun je ook groentes als broccoli, spinazie en sperziebonen geven.

Hoe vaak en hoeveel moet je garnalen voeren?

Het belangrijkste om te onthouden als het aankomt op voeren van garnalen (ook bij vissen en andere aquarium bewoners) is dat is het beter is om te weinig dan te veel te voeren! Als je maar een paar garnalen in jouw aquarium hebt is het vaak niet eens nodig om ze regelmatig bij te voeren. Zij zullen zich namelijk voeden met de beschikbare biofilm. Heb je meerdere garnalen of groeit de populatie, dan kun je proberen om een kleine hoeveelheid voer te geven om te kijken of ze het eten. Zorg ervoor dat je voer dat na 1 uur niet is opgegeten verwijderd om vervuiling van het water te voorkomen!

Eten jouw garnalen het voer goed? Dan kun je ze een aantal keer per week voeren (niet meer dan om de dag). Voer alleen zo veel als ze binnen enkele uren op eten. Er is geen eenduidig antwoord in de hoeveelheid sticks of korrel per garnaal. Je moet zelf experimenteren om tot de juiste hoeveelheid te komen. Start met weinig voer en breid dit langzaam uit als ze het eten te snel op hebben.

Overvoeding zal zorgen voor slechte waterkwaliteit en in het ergste geval, dode garnalen!

Bodem van het aquarium schoonhouden

Door het voeren zullen er voerresten en ander afval tussen de bodem van jouw aquarium belanden. Als dit blijft liggen kan dit gaan rotten en de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen met een Voederschaaltje. Zet die glazen schaaltje op een plek in je aquarium waar je wilt voeren en leg het voer hier vervolgens in. Een hele kleine investering die kan helpen een hoop problemen te voorkomen!

Voederschaaltje voor aquariumBestel hier jouw voederschaal!

Favoriete voer van onze garnalen

We begrijpen dat het met zo veel verschillende soorten garnalen voer lastig is om een keuze te maken! Daarom zetten we hier het favoriete voer van onze garnalen op een rijtje!

5 kruiden garnalen voedersticks

5 kruiden garnalen voedersticks

Brandnetel garnalen voedersticks

Brandnetel garnalen voedersticks

Paprika garnalen voedersticks

Paprika garnalen voedersticks

Dr. Bassleer Biofish Food Shrimp Sticks

Dr. Bassleer Biofish Food Shrimp Sticks

Garnalen Lollies paprika 10 stuks

Garnalen Lollies paprika 10 stuks

Garnalen Lollies pompoen-knoflook 10 stuks

Garnalen Lollies pompoen-knoflook 10 stuks

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2416 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »