Wanneer de zomer met zijn warmere temperaturen voor de deur staat, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen aan stijgende temperaturen in jouw aquarium tijdens overmatige hitte!
Wanneer de zomer met zijn warmere temperaturen voor de deur staat, is het belangrijk om te weten wat je kunt doen aan stijgende temperaturen in jouw aquarium tijdens overmatige hitte!
Hier vertellen we je hoe je er tijdens warme periodes voor kan zorgen dat jouw aquarium koeler blijft en kunt afkoelen.
Risico op oververhitting van het aquarium
Als het aquarium in een koele kelder staat, zijn te hoge temperaturen waarschijnlijk geen probleem in de hete zomermaanden. In een zolderappartement of in een kamer met veel ramen en direct zonlicht kan de temperatuur van het aquarium in de zomer al snel oplopen richting de 30 graden.
Veel siervissen komen oorspronkelijk uit streken waar het gemiddeld vrij warm is, maar niet heet wordt. De hoge stroomsnelheid van de rivieren en de daardoor ontstane oppervlaktebeweging zorgen voor een belangrijk aspect dat ook voor het koelen van een aquarium erg belangrijk is!
Zuurstofgebrek in warm aquariumwater
Hoe warmer het aquariumwater wordt, hoe minder zuurstof er in het water kan worden opgelost. Het tekort aan zuurstof is voor aquariumbewoners een groter probleem dan de verhoogde temperatuur. Dit is makkelijk te zien aan het gedrag van de aquariumbewoners. Als het zuurstofgehalte daalt, zwemmen de dieren verder omhoog in het aquarium of klimmen verder op decoraties zoals stenen en waterplanten richting het wateroppervlak. Door de beweging van het water oppervlak en afkoeling door verdamping, bevind zich hier nog het meeste zuurstof.
Controleer regelmatig de watertemperatuur
Afgezien van het gedrag van de dieren, is het ook belangrijk de temperatuur van het water in de gaten te houden met een thermometer. Dit geldt ook voor minder warme periodes. Zo heb je het snel in de gaten hoe sterk de temperatuurschommelingen zijn bij het verversen van het water, of de verwarming zijn werk goed doet of dat je per ongeluk bent vergeten hem weer aan te sluiten na de waterverversing.
Wanneer moet je beginnen met het koelen van het aquarium?
Natuurlijk hangt het van de bezetting van je aquarium af maar we raden aan vanaf een temperatuur van 25 graden bij Cardina garnalen en vanaf 29 graden bij siervissen (behalve discus) te zorgen voor verkoeling. Het is slim om voordat de hitte begint te weten wat de temperatuur behoeften zijn van jouw aquariumbewoners zodat je hierop kunt inspelen.
Hoe koel ik mijn aquarium?
Is het water van jouw aquarium inmiddels al aardig opgelopen? Er zijn een aantal manieren om het water terug te brengen naar een veilige temperatuur voor jouw aquariumbewoners. Is bij jou alleen op extreem warme dagen de temperatuur een beetje aan de hoge kant, dan heb je misschien alleen een tijdelijke oplossing nodig. Heb je het aquarium echter op een warme (zolder)kamer staan dan kan het voorkomen dat je per jaar wel 2 tot 3 maanden bezig bent het aquarium zo koel mogelijk te houden.
Hieronder beschrijven we de meest gebruikte manieren om de watertemperatuur onder controle te houden.
Extra water verversen
Om het aquariumwater voor een korte tijd af te koelen, kun je de temperaturen een beetje verlagen met een beetje kouder water. Houdt hierbij wel rekening met jouw aquariumbewoners! Sterke temperatuurschommelingen zijn erg slecht voor sommige bewoners!
IJsblokjes / cool packs
Een vrij eenvoudige methode maar met een korte werkingsduur is het gebruik van ijsblokjes of cool packs. Vooral bij gebruik van kant en klare ijsblokjes is het belangrijk om er rekening mee te houden dat ze je waterwaardes kunnen beïnvloeden. Je weet bij het kopen van ijsblokjes natuurlijk niet waar het water vandaan komt wat gebruikt is voor het maken ervan.
Cool packs zijn een veel veiligere optie. De koelende vloeistof blijft in de verpakking zitten en vermengt zich niet met het aquariumwater. Je kunt een aantal cool packs in je vriezer stoppen en regelmatig omwisselen. Bij kleinere aquaria krijg je de temperatuur hiermee vrij gemakkelijk omlaag. In grote aquaria zullen een paar cool packs slechts een minimaal resultaat hebben.
Verwijder het deksel van het aquarium
Heb je een afgesloten aquarium? Haal tijdelijk de deksel eraf of zet hem op een kier. Hierdoor ontstaat er
Water kan verdampen door het deksel van het aquarium te openen of te verwijderen. Hierdoor ontstaat koude verdamping en koelt het aquariumwater een beetje af. Ook de warmte onder de deksel (afkomstig van onder andere de verlichting kan nu ontsnappen.
Als je de kap open zet kan het voorkomen dat dieren uit het aquarium springen. Verlaag het waterniveau een beetje zodat de aquariumbewoners er niet makkelijk meer uit kunnen springen!
Met een aquarium koeler
De meest gemakkelijke manier om jouw aquarium af te koelen is door een aquariumkoeler te gebruiken. Aquariumkoelers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, bijvoorbeeld met een thermometer en temperatuurregeling. De koelers zijn meestal aan de rand van het aquarium bevestigd. Als de koeler een thermometer heeft, wordt deze met een zuignap in het water op de binnenruit van het aquarium geplaatst. Vervolgens kan de gewenste doeltemperatuur op de koeler worden ingesteld en blaast de ventilator koude lucht op het wateroppervlak. Hierdoor ontstaat door deze beweging een oppervlaktebeweging en een hogere verdamping. Verdamping koelt het water aanzienlijk af. Bij het bereiken van de gewenste temperatuur schakelt de ventilator weer uit. De fans zijn duidelijk te horen via de ingebouwde fans. De uitschakeling is zeer aangenaam voor het achtergrondgeluid, voorkomt ook dat het aquariumwater teveel afkoelt en bespaart ook een beetje stroom.
Verhoog de oppervlaktebeweging!
Een eenvoudige methode zonder apparatuur of cool packs is het vergroten van de oppervlaktebeweging van het water. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de filteruistroom wat hoger te zetten. Heb je een spraybar? Richt deze dan meer omhoog. Bij meer oppervlakte beweging zal er meer CO2 uit het water worden verdreven maar de gezondheid van de aquariumbewoners is uiteraard belangrijker dan de optimale CO2 toevoer voor de planten. Ook zorgt meer oppervlakte beweging ook voor meer zuurstof in het water. Precies wat nodig is bij hogere temperaturen!
Breng meer zuurstof in het aquarium!
Een luchtpomp met bruissteen of een Söchting Oxydator brengt extra zuurstof in het aquarium. Als je met jouw filter de oppervlaktebeweging niet voldoende kunt verhogen is dit dus een prima alternatief. Het grote voordeel van een Söchting Oxydator is dat hij pure zuurstof in het aquarium brengt! Op het moment dat het aquariumwater warmer word en er dus meer zuurstof nodig is, produceert een Oxydator automatisch meer zuurstof! Bijkomend voordeel van een Oxydator is dat het geen CO2 uit het water verdrijft, een luchtpomp met bruissteentje doet dit wel.