Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Wat is een CO2 drop checker en hoe werkt het?

 • 05 / 08 / 2021 0
Wat is een CO2 drop checker en hoe werkt het?

CO2 drop checker of CO2 continutest in het aquarium. Wat is een drop checker? Hoe werkt het? Waar plaats ik hem? Welke indicatorvloeistof heb ik nodig?

CO2 drop checker - CO2 continutest

Wat is een CO2 drop checker?

Een CO2 drop checker, ook wel CO2 continutest, word gebruikt om het CO2 gehalte in het aquarium eenvoudig te meten en monitoren. CO2 drop checkers bestaan er in verschillende maten en vormen maar de werking is altijd vergelijkbaar. De kamer in de CO2 test word gevuld met speciale indicator vloeistof. Aan de hand van het CO2 niveau in het water verkleurt deze vloeistof zodat jij het CO2 gehalte makkelijk kunt aflezen! Is de vloeistof blauw? Dan bevind zich te weinig CO2 in het water. Een gele vloeistof laat zien dat het CO2 niveau te hoog is. Groen daarentegen geeft aan dat het CO2 niveau in het aquarium optimaal is!

Hoe snel verkleurt de vloeistof in de CO2 drop checker?

Houdt er rekening mee dat de vloeistof enige tijd nodig heeft om te verkleuren naar het CO2 niveau in het water. Wacht hierom na het bijstellen van de CO2 toevoer enkele uren en lees dan de drop checker af. 

 

 

Hoevaak moet ik de indicator vloeistof vervangen?

Om zeker te zijn van een betrouwbare weergave van de CO2 test is het belangrijk de vloeistof ongeveer elke 4 weken te vervangen. Als de vloeistof zijn kleur verliest en transparanter word, kan dit een teken zijn dat er zich water met de vloeistof heeft gemengd en is het belangrijk de vloeistof te vervangen. 

Vormen CO2 drop checker

Hang-on drop checkerCO2 drop checker rond
Meest voorkomende drop checkerHang-on drop checkerRonde drop checker

Dop checkers zijn beschikbaar in veel verschillende vormen en afmetingen. Toch hebben ze één ding gemeen. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde, ze worden gevuld met indicator vloeistof en houden het CO2 niveau van het water in de gaten. 

De meest voorkomende CO2 drop cheker is gemaakt van glas en heeft een bolvormige kop waarin de indicator vloeistof wordt gegoten. De glazen bol is via een gebogen verbindingsstuk verbonden met een trechtervormige opening. Ook is de drop checker voorzien van een houder waarop de zuignap word geklemt. 

Wat is de beste plaats voor een CO2 drop checker?

Bij de plaatsing in het aquarium is het belangrijk dat de opening altijd naar beneden is gericht. De lege opening van de CO2 test moet namelijk niet met water maar met lucht worden gevuld. De indicator vloeistof reageert vervolgens door middel van verkleuring op het CO2 niveau in het water. Als de vloeistof direct in contact komt met water veranderd te kleur en word het doorzichtiger. Ook beïnvloed het water in dat geval de test. Het is daarom belangrijk om direct contact met water te vermijden!

Plaats de drop checker 10 a 20 cm onder het wateroppervlak op een plek met een beetje stroming. Slim is om de drop checker niet te dicht bij de CO2 diffuser (of in geval van een inline CO2 atomizer niet direct onder de filter uitstroom) te hangen maar bijvoorbeeld aan de andere kant van het aquarium. Zo weet je zeker dat het getoonde CO2 niveau het niveau is zoals het door het hele aquarium is gemengd.

 

 

Sterk beplant aquarium met CO2

Twee soorten indicator vloeistof: 20mg/l of 30mg/l?

Er zijn twee verschillende indicator vloeistoffen waarmee je jouw CO2 drop checker kunt vullen. Vloeistoffen met daarop de vermelding 20mg/l en de vloeistof met 30mg/l vermeld op het etiket. Wat betekend dit?

De vermelde waardes in milligram per liter (mg/l) is de hoeveelheid opgeloste CO2 in het water waarbij de vloeistof groen kleurt. Vul je jouw drop checker dus met een 20mg/l indicator vloeistof, dan kleurt de vloeistof groen bij een CO2 niveau van 20mg/l in het water. 

De hoeveelheid benodigde CO2 in het aquarium is van veel factoren afhankelijk, bijvoorbeeld:

 • Lichtsterkte en lichtduur boven je aquarium. Meer licht betekend dat je planten sneller willen groeien en dus meer CO2 en voedingstoffen nodig hebben. 
 • Hoeveelheid en soort planten in je aquarium. Hoewel er een paar uitzonderingen zijn, hebben over het algemeen snel groeiende planten meer CO2 nodig dan tragere groeiers. Daarnaast is het natuurlijk logisch dat hoe meer planten er in het aquarium staan. Des te meer CO2 zij gezamenlijk gebruiken.
 • Aanwezige voedingstoffen in het water. Voeg je extra plantenvoeding toe. Dan zorgt dat voor extra groei van de planten waardoor ook de vraag naar CO2 stijgt. 

Indicator vloeistof van 20mg/l is de meest gebruikte vloeistof en geschikt voor veel aquaria. Heb je echter een aquarium dat sterk verlicht is en erg veel planten of voornamelijke snel groeiende planten bevat. Dan zal een CO2 niveau van 30mg/l het beste zijn voor jou!

Belangrijk! Houd je vissen en/ of garnalen in de gaten!

Sommige vissen en garnalen zijn gevoelig voor een hoog CO2 niveau in het water. Houd je aquarium bewoners dan ook altijd goed in de gaten. Zwemmen zij ineens wel erg veel aan het wateroppervlak en happen zij naar lucht. Doe direct een grote waterwissel en/ of plaats tijdelijk een zuurstof pomp in het aquarium om een gedeelte van de CO2 te verdrijven en pas de hoeveelheid toegevoegde CO2 aan.

 

 

Hoe vul ik het beste mijn drop checker?

Je drop checker vul je voordat je hem in het aquarium plaatst. Met het pipetje dat gratis word meegeleverd bij de Aqua Rebell CO2 Check indicator vloeistof vul je jouw dop checker binnen enkele seconden! Houd de drop checker op zijn kop en vul het bolletje voor ongeveer de helft met de vloeistof. Draai hem daarna voorzichtig om zodat de vloeistof erin blijft zitten en plaats hem in je aquarium. Zorg er bij het plaatsen in het aquarium voor dat er geen water met de vloeistof mengt.

In onderstaande video laten we zien hoe makkelijk het vullen is!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2436 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »