Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

UV filter voor het aquarium

UV filter voor het aquarium

In het aquarium worden veel verschillende technieken gebruikt. Zo zijn er verschillende soorten filters, CO2 installaties en specifieke watertoevoegingen. Een voor veel mensen minder bekende techniek is het UV filter (UV-C filter). Het UV-C filter, ook wel UV ontkiemer of UV waterverhelderaar genoemd wordt al veel gebruikt in vijvers maar zie je minder terug in het aquarium. Wat is een UV-C-filter nu precies en hoe werkt het? Dat lees je in deze blog!

Wat is een UV filter?

Een UV-C-filter reinigt en verheldert het water dat door het aquarium of de vijver stroomt door middel van UV-licht. In het apparaat bevindt zich een UV-C lamp, die ultraviolet licht uitstraalt in het specifieke golflengtebereik van 100 tot 280 nm. Dit type licht is niet zichtbaar voor het menselijk oog en staat bekend om zijn desinfecterende eigenschappen. De UV-C straling deactiveert micro-organismen en stopt hun vermenigvuldiging door hun DNA te beschadigen.

UV-C filter gebruiken

Hoe werkt een UV-C-filter?

Een UV-C-filter heeft doorgaans twee aansluitingen voor slangen en word geplaatst tussen de slangen van het externe filter. Het filter zorgt ervoor dat het water langs de UV-C lamp stroomt. Het proces werkt effectiever bij een lagere waterdoorstroming, omdat de micro-organismen langer aan de straling worden blootgesteld en daardoor beter worden gedeactiveerd. Het is aan te raden om de UV-C-filter na de externe filter te installeren, zodat het al gefilterde water, zonder vuil en zwevende deeltjes, door de UV-C-filter kan stromen.

Voordelen van een UV-C-filter

Een UV-C-filter zorgt voor helder, kiemarm en schoon water. Het vermindert het aantal schadelijke micro-organismen, waardoor de waterkwaliteit verbetert en ziektes bij vissen en garnalen worden voorkomen! UV-C-filters zijn ook nuttig bij het behandelen van specifieke ziektes zoals Ichthyo (witte stip ziekte), omdat ze de vrije sporen van de ziekteverwekkers in het water doden. Voor gevoelige vissoorten en ongewervelden die een lage kiemdruk nodig hebben, evenals bij de opkweek van jonge vissen, is het gebruik van een UV-C-filter sterk aan te bevelen.

 

 

Algenbestrijding

Algen in het aquarium bestrijden met UV filter

Een UV-C-filter helpt ook bij het voorkomen van algenbloei, doordat de straling een effectieve werking heeft op eencellige algen en algensporen. Bij troebel water, bacteriebloei of groene zweefalgen kan een UV-C-filter deze problemen snel en effectief oplossen!

Invloed op nuttige bacteriën

Een veelgehoorde zorg is de mogelijke invloed van een UV-C-filter op nuttige bacteriën in het aquarium. Gelukkig zijn deze zorgen niet nodig. De filterbacteriën die betrokken zijn bij de stikstofcyclus, bevinden zich voornamelijk in biofilms op oppervlakken en niet in het vrije water. Daarom heeft de UV-C-filter geen noemenswaardige negatieve effecten op deze bacteriën.

UV-C-filter en plantenaquaria

In de aquascaping- en sterk beplante aquaria wordt vaak gedacht dat UV-C-filters vloeibare plantenvoeding in het water vernietigen. Dit is slechts gedeeltelijk waar. UV-C-straling kan de chelaatcomplexen van bepaalde bestanddelen in plantenvoeding, zoals ETDA in ijzermeststoffen, afbreken. Dit heeft alleen een negatief effect als deze meststoffen als week- of langdurige meststof worden gebruikt. Bij dagelijkse bemesting is dit effect verwaarloosbaar.

Wanneer geen UV-C-filter gebruiken?

Er zijn situaties waarin het gebruik van een UV-C-filter niet geschikt is. Zoals eerder vermeld, kan het nadelig werken bij het gebruik van wekelijkse plantenvoeding. Ook tijdens een behandeling met medicijnen in het aquarium is het vaak beter de UV-C-filter uit te schakelen, lees hiervoor de bijsluiter van de desbetreffende medicijnen. Verder kan een UV-C-filter het effect van bacterie toevoegingen verminderen. In dat soort gevallen is het slim de filter tijdelijk uit te schakelen.

Het beste UV filter!

UV filter voor het aquarium

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om je aquariumwater helder en gezond te houden, dan zijn UV-C filters een uitstekende keuze. Maar welke UV-C filter is de beste voor jouw aquarium? Hier behandelen we de Oase ClearTronic UV-C filters, die bekend staan om hun betrouwbaarheid en efficiëntie!

De Oase ClearTronic UV-C filters zijn een populaire keuze onder aquariumliefhebbers vanwege hun hoogwaardige prestaties en gebruiksvriendelijke ontwerp. Deze filters bieden verschillende voordelen die bijdragen aan een optimale waterkwaliteit in je aquarium.

 1. Hoge effectiviteit: De Oase ClearTronic UV-C filters zijn uitgerust met krachtige UV-C lampen die een breed scala aan micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en algen, effectief deactiveren. Dit resulteert in helder, kiemarm water en een gezondere leefomgeving voor je vissen en planten.
 2. Eenvoudige installatie: Deze filters zijn eenvoudig te installeren en kunnen gemakkelijk tussen de filterslangen van je bestaande externe aquariumfilter worden gezet. Dankzij de handige aansluitingen met slangwartels zet je het Oase UV-C filter snel en stevig vast.
 3. Energiezuinig: Oase ClearTronic UV-C filters zijn ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten. Ze verbruiken minimale energie terwijl ze maximale prestaties leveren, waardoor je zowel het milieu als je energierekening ontziet!
 4. Lange levensduur: De UV-C lampen in de ClearTronic filters hebben een lange levensduur en behouden hun effectiviteit gedurende een langere periode. Dit betekent minder frequente vervanging van de lampen en lagere onderhoudskosten op de lange termijn.
 5. Veiligheid en betrouwbaarheid: Oase heeft bij het ontwerp van de ClearTronic UV-C filters veel aandacht besteed aan veiligheid. De filters zijn uitgerust met beschermingsmechanismen die voorkomen dat UV-C straling naar buiten lekt, wat belangrijk is voor de veiligheid van zowel de aquariumbewoners als de gebruiker.
 6. Onderhoudsgemak: De ClearTronic filters zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid, waardoor het schoonmaken en vervangen van onderdelen snel en eenvoudig kan worden uitgevoerd.

Verschillende modellen

Oase heeft 3 verschillende modellen van het ClearTronic UV filter. Op die manier is er voor ieder aquarium een passend filter te vinden! 

Kortom, als je op zoek bent naar de beste UV-C filter voor je aquarium, dan is de Oase ClearTronic UV-C filter een uitstekende keuze. Met zijn krachtige prestaties, gebruiksgemak en duurzame ontwerp biedt deze filter alles wat je nodig hebt om een gezond en helder aquarium te behouden.

Conclusie

Een UV-C-filter is zeker een waardevol hulpmiddel in het aquarium! Het zorgt voor schoon en helder water. Hoewel het niet altijd nodig is om de filter permanent te gebruiken, is het zeker nuttig om er een bij de hand te hebben voor onverwachte algenuitbraken of ziektegevallen. Hiermee ben je altijd goed voorbereid op eventuele problemen in je aquarium.

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2485 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »