Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Stromingspomp in het aquarium?

 • 03 / 05 / 2023 0
Stromingspomp in het aquarium?

Waarom wel of geen stromingspomp in het aquarium? Welke capaciteit stromingspomp heb ik nodig voor mijn aquarium? Deze blog geeft antwoord op deze vragen!

Stromingspomp in het aquarium

Niet alleen bij zeewater-aquaria is de stroming van het water noodzakelijk. Ook bij zoetwater-aquaria is een goede stroming erg belangrijk!

Voordelen van een stromingspomp in het aquarium:

 • Eenvoudige manier om extra stroming in het aquarium te krijgen!
 • Ideaal om "deadspots" te voorkomen!
 • Relatief voordelig (zeker in vergelijking met een compleet nieuw filter)!
 • Zacht, bijna natuurlijk stroompatroon om natuurlijke leefomstandigheden te creëren!
 • Geoptimaliseerde watercirculatie!
 • Verhoging van het zuurstofgehalte in het aquariumwater!
 • Laag energieverbruik!
 • Compact ontwerp!
 • Geschikt voor alle watersoorten (zoet water, brak water, zeewater)!

 

 

Stromingspomp Oase StreamMax

Waarom een stromingspomp in het aquarium?

Afval op de bodem

Blijft er veel afval op de bodem van het aquarium liggen? De oorzaak hiervan kan te weinig stroming zijn! Natuurlijk kun je in dat geval een "zwaarder" filter aanschaffen met een hogere capaciteit. Het plaatsen van een stromingspomp (ook wel wavemaker genoemd) kan een veel makkelijker en vooral voordeligere oplossing zijn.

Biotoop aquarium

Zoetwater-aquaria die zijn ontworpen om dicht bij de natuur te staan, kunnen ook een stromingspomp nodig hebben om de leefomgeving optimaal aan te passen. Met de stromingspomp kunnen stroomversnellingen in een rivier of beekje gemakkelijk worden nagebootst. 

Afgestemd op de aquarium bewoners

Ook kan het zijn dat het voor de aquarium bewoners noodzakelijk is dat er voldoende stroming in het water aanwezig is. Bijvoorbeeld Waaiergarnalen, vele soorten modderkruipers of bepaalde Cichliden komen van nature voor in stromen en rivieren met sterke stroming. Ze hebben zich aangepast aan deze stromingen en hebben ook een goede waterbeweging nodig in het aquarium.

 

 

Capaciteit stromingspomp aquarium

Welke capaciteit stromingspomp heb ik nodig?

Er is geen eenduidige regel over de benodigde capaciteit stromingspomp voor een bepaald formaat aquarium. Wel kun je onderstaande richtlijnen gebruiken voor de juiste keuze!

Bij grotere aquaria is het vaak beter om meerdere pompen te gebruiken in plaats van één hele krachtige. Op die manier kun je zorgen voor een gelijkmatige circulatie van het aquariumwater en kun je de stroming beter sturen. Dit resulteert ook in een minder sterke stroming op een bepaald punt.

Stromingspomp voor tropisch aquarium (zoetwater)

Als je in een tropisch aquarium de storming wilt verhogen door middel van stromingspompen is een stromingspomp met een vermogen van 5 tot 10 keer de inhoud van het aquarium vaak al voldoende. Bijvoorbeeld voor een aquarium van 200 liter is een stromingspomp van 1000-2000 liter in veel gevallen perfect.

Stromingspomp voor zeewater aquarium

Voor het zeewater aquarium is vaak een sterkere stromingspomp wenselijk. Houdt hier rekening met een capaciteit van 20-30 keer de inhoud van het aquarium.

Wel of geen regelbare stromingspomp?

Er zijn stormingspompen met of zonder regelbare stroming. Het voordeel van een regelbare stroming is dat je de pomp zelf nog wat kunt bijstellen als je de stroming te zwak of krachtig vind. Bijvoorbeeld de stromingspompen uit de Oase StreamMax serie hebben een regelbare stroming!

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2356 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »