Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

pH elektrode en digitale pH meter verzorgen

 • 30 / 03 / 2022 0
pH elektrode en digitale pH meter verzorgen

Voor een lange levensduur en nauwkeurige metingen is het belangrijk pH controllers en meters regelmatig te ijken en goed te onderhouden. Hoe je dit het beste doet lees je in deze blog!

Kan ik mijn pH-kalibratievloeistof opnieuw gebruiken?

Nee, verdamping en vervuiling hebben invloed op de vloeistof, waardoor de kalibratie onnauwkeurig wordt.

Hoe weet ik wanneer ik mijn pH-elektrode moet vervangen?

Een falende pH-elektrode zal traag een resultaat laten zien en zal moeilijk te kalibreren zijn. Een eenvoudige test kan worden uitgevoerd met glasreiniger die ammoniak bevat en elk type frisdrank.

De procedure is als volgt.

 1. Zet de meter of tester aan
 2. Plaats de elektrode in frisdrank. Frisdrank is zuur en moet een waarde hebben van 2,7 tot 3,9 pH.
 3. Plaats vervolgens de elektrode in glasreiniger met ammoniak. Dit is alkalisch en de meting zou zeer snel op de schaal moeten stijgen tot een punt boven 10,0pH.
 4. Als de meting langzaam omhoog gaat op de schaal, dan is het tijd om te overwegen de elektrode te vervangen. Indien de pen/ tester geen vervangbare elektrode heeft zal de geheel tester vervangen moeten worden.

 

 

Hoe lang moet een pH-elektrode meegaan?

Na verloop van tijd verslechteren alle pH-sondes en elektroden door gebruik en ouderdom. De gemiddelde levensduur van een pH-sonde of -elektrode is 12 tot 18 maanden, mits goed bewaard en onderhouden. Alle sondes en elektroden van Milwaukee Instrument vallen onder een garantie van 6 maanden.

Hoe vaak moet ik mijn pH-elektrode/ meter/ controller ijken?

pH elektrode ijken

Om de meest nauwkeurige te zijn, is het beste voor elk gebruik te kalibreren. De meeste apparaten zullen hun kalibratie echter zeer goed behouden. Voor een pH controller die constant word gebruikt is het verstandig deze iedere 3/ 4 weken opnieuw te kalibreren. Als je een meetwaarde krijgt die sterk hoger of lager is dan wat je verwachtte, controleer dan de kalibratie op dat punt en test de oplossing opnieuw.

Hoe maak je een pH-elektrode schoon

Residu van het monster (in dit geval vaak aquariumwater) kan de gevoeligheid van de sensor beïnvloeden en verstoppen. Dit is vooral het geval als het monster veel organisch materiaal bevat. Veelvoorkomende tekenen dat u de elektrode moet reinigen, zijn langzame, afwijkende of onregelmatige meetwaarden. Reinig de pH-elektrode proactief om problemen te voorkomen.

De procedure is eenvoudig. Week de elektrode in Milwaukee reinigingsoplossing gedurende 2-5 minuten voor een routinematige reiniging of 20 minuten voor een diepere reiniging. Zorg ervoor dat de reinigingsoplossing de gehele meetpunt bedekt.

Spoel de elektrode vervolgens af met osmose of gedestilleerd water om eventuele resten van de reinigingsoplossing te verwijderen. Gebruik GEEN osmose of gedestilleerd water voor de opslag van een elektrode of meter!

Wat is automatische temperatuurcompensatie (ATC)?

pH-waarden variëren met de temperatuur. Een monster met een pH van 7 bij 25°C heeft bijvoorbeeld een pH van 7,08 bij 5°C en een pH van 6,98 bij 60°C. Je kunt zelf rekening houden met dit verschil of de compensatie automatisch laten aanpassen door een pH-meter met ATC. pH-meters met ATC hebben een ingebouwde thermometer, zodat u de meter meestal ook als thermometer kunt gebruiken.

Wat is het verschil tussen eenpunts- en tweepuntskalibratie?

Single point wordt bijna altijd gedaan op de 7.0pH waarde. Een enkel punt is prima zolang het gebied dat u test zich binnen de neutrale zone van 5,5 tot 8,5 bevindt. Voor nauwkeurigheid in de meeste toepassingen kun je echter beter een tweepuntskalibratie hebben. Dat is de reden waarom de meeste Milwaukee producten worden geleverd met een 2-punts kalibratieprocedure.

Welke pH-kalibratieoplossing moet ik gebruiken?

Over het algemeen moet je de kalibratieoplossing kiezen op basis van de verwachte pH van het te nemen monster. Als je verwacht dat de pH van het monster 6 pH is. Gebruik pH 4,01 en 7,01 kalibratieoplossingen. Als je verwacht dat de pH van het monster 8 is, gebruik dan 7,01 en 10,01. Raadpleeg de handleiding van de betreffende meter voor meer informatie hierover. Sommige meters hebben éénpuntskalibratie of zijn beperkt in de kalibratieoplossingen die je kunt gebruiken.

Waarom zijn mijn pH-metingen onnauwkeurig?

Veelvoorkomende redenen voor onnauwkeurige pH-metingen zijn:

 • Een vuile pH-sonde.
 • Een niet-gekalibreerde meter.
 • Beschadiging van de glazen voelerbol in de pH-sonde (scheuren kunnen moeilijk te zien zijn).
 • Schade aan andere delen van de elektrode, zoals de kabel.

Probeer de volgende stappen voor probleemoplossing:

 1. Inspecteer de sonde op schade en vervang de sonde als je schade ziet.
 2. Voltooi een proces voor het vernieuwen van de sonde.
  1. Week in MA9016 reinigingsoplossing gedurende 15-20 minuten.
  2. Afspoelen
  3. Week in de MA9015-opslagoplossing 2-3 uur.
  4. Afspoelen
  5. Volg de kalibratieprocedure voor jouw meter/ controller.
  6. Test het monster opnieuw.
  7. U zou een snelle reactie moeten zien met een waarde in het bereik dat u verwacht.

Als de metingen nog steeds traag zijn en/of buiten het verwachte bereik vallen, vervang dan de pH-sonde of de pH-pen als de elektrode niet vervangbaar is.

Waarom heeft mijn nieuwe pH-sonde een soort zout rond de dop?

pH elektrode

Het is normaal dat er zich zout ophoopt rond de sonde wanneer je een nieuwe meter, tester of pen ontvangt. Het zout wordt veroorzaakt doordat de bewaaroplossing tijdens het transport verdampt. Spoel het zout eraf en laat de sonde een uur weken in 4.01 kalibratieoplossing of bewaaroplossing en volg daarna de instructies van de kalibratieprocedure.

Waarom zou ik een bewaaroplossing gebruiken om mijn pH-sonde of -pen op te bergen in plaats van water of gedeïoniseerd water?

MA9015 Storage Solution is hetzelfde chemische mengsel als de referentie in Milwaukee pH-sondes, wat betekent dat de referentie stabiel blijft. Het gebruik van een bewaaroplossing wordt ten zeerste aanbevolen en zal de levensduur van jouw elektrode helpen verlengen.

Het bewaren in of hydrateren van een sonde met kraanwater kan de sondereferentie wijzigen of verzwakken, waardoor de levensduur van de elektrode wordt verkort. Gebruik NOOIT DI (gedeïoniseerd), RO (omgekeerde osmose) of gedestilleerd water. Zuiver water zal de chemie van de referentie veranderen, wat betekent dat de sonde of pen niet langer zal werken.

 

 

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2436 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »