Terug

  • Kleine attentie bij elke bestelling
  • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Hoe maak ik mijn aquariumslangen schoon?

  • 05 / 08 / 2021 0
Hoe maak ik mijn aquariumslangen schoon?

Er zijn verschillende manieren om jouw filterslangen schoon te maken. Gebruik een speciale reinigingsborstel, de aanzuighulp op het filter of water en zand!

Aquariumslangen/ filterslangen schoonmaken

Als de prestaties van jouw externe aquariumfilter slechter worden, betekent dit niet altijd dat het filter zelf vuil is! Ook de slangen van het filter kunnen na verloop van tijd verstopt raken en moeten schoongemaakt worden.

Waar komt het vuil in mijn slangen vandaan?

Het zwevende afval, dus het zichtbare "vuil", in het aquarium wordt constant door de slangen van het filter gepompt. Na verloop van tijd kan dit vuil zich aan de binnenzijde van de slangen hechten.

Ook zijn er bepaalde omstandigheden die de vorming en afzetting van vuil bevorderen. Bijvoorbeeld een relatief hoog gehalte aan voedingsstoffen in het water kan algengroei bevorderen en afzetting in de slangen vormen. Klein zweefvuil hecht zich er hierna aan vast en zorgt voor een lagere doorstroming en afname van de filtercapaciteit.

Resultaat is dat de slangen geleidelijk verder dicht zullen slibben. Eigenlijk is er sprake van een vicieuze cirkel. Omdat algen beter groeien als de stroming lager is.

Als je algen in jouw aquarium hebt, zullen deze zich vroeg of laat ook in de filterslangen nestelen.

 

 

Er zijn verschillende manieren om jouw filterslangen schoon te maken.

Gebruik een speciale reinigingsborstel

Dit is de meest gemakkelijkste en effectiefste methode. Met een speciale slangen borstel kunnen de slangen eenvoudig worden schoongemaakt. Deze borstels hebben een lange en flexibele steel waarmee je door de kronkelende slangen kunt borstelen. Ook zijn er borstels met verschillende afmetingen. Dit is handig wanneer je gebruik maakt van diverse diameters slangen.

Aquariumslangen borstel

De aanzuighulp op het filter

Sommige filters zijn voorzien van een aanzuighulp. Deze gebruik je normaal gesproken voor het makkelijk opstarten van het filter maar kan ook gebruik worden voor het kortstondig verhogen van de doorstroming. Als gevolg van deze korte extra doorstroming kan het zijn dat sommige afzetting al loskomt en uit de slangen spoelt. Dit geeft zeker niet het beste resultaat maar kan handig zijn om de doorstroming voor korte tijd weer iets te verhogen.

Reinig de filterslangen van het aquarium met zand en water

Een effectieve manier om de slangen van jouw externe filter schoon te maken is door ze met zand en water te vervullen en vervolgens te schudden. Je hebt hiervoor naast zand en water ook 2 stoppen nodig waarmee je de uiteinden van de slang kunt afsluiten. Na wat schudden kun je de stoppen verwijderen en het vuil inclusief water en zand er uit laten lopen. Spoel de slangen hierna nog even goed na met water en sluit ze weer aan.

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2436 Reviews @ WebwinkelKeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »