Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Hoe gebruik ik Purigen?

 • 15 / 07 / 2021 0
Hoe gebruik ik Purigen?

Seachem Purigen, wat is het eigenlijk? Hoe gebruik je het en hoe kun je de Purigen telkens opnieuw gebruiken (regenereren)? Je leest het hier!

Wat is Seachem Purigen?

 • Maakt het water kristalhelder
 • Verwijdert bruine verkleuringen door tannines
 • Kan ontelbare keren worden geregenereerd!

Purigen is een premium synthetische absorber die anders is dan alle andere filtratieproducten. Het is geen mengsel van ionenwisselaars of adsorptiemiddelen, maar een uniek macroporeus synthetisch polymeer dat oplosbare en onoplosbare deeltjes verwijdert uit het water met een snelheid en capaciteit dat in vergelijking met andere concurrerende producten tot wel 500% hoger is! Purigen controleert ammoniak, nitriet en nitraat door het verwijderen van stikstofhoudend organisch afval dat anders voor deze schadelijke stoffen zou zorgen.

Seachem Purigen gebruiken

Hoe gebruik ik Seachem Purigen?

 • Gebruik een fijnmazige filterzak (Seachem The Bag - Fijnmazige Filterzak is hier uitermate geschikt voor!) en vul deze met de Purigen korrels. Indien u de 100ml variant Seachem Purigen heeft aangeschaft zit dit reeds in een filterzak en kunt u deze stap overslaan. Spoel de Purigen uit met water voordat u het gebruikt. Plaats de fijnmazige filterzak in het filter van je aquarium. Dit kan zowel een intern- als extern filter zijn.
 • Controleer regelmatig uw ammoniak-, nitriet- en nitraatniveaus en de Purigen in de filterzak. Als u merkt dat de ammonia, nitriet of nitraat waardes stijgen, kan dit een teken zijn dat de Purigen verzadigd is. De Purigen moet als uitgeput beschouwd worden als de korrels/ parels donkerbruin van kleur zijn.
 • Gooi de Purigen niet weg als het uitgeput is. Lees hieronder verder hoe u het Purigen weer opnieuw kunt gebruiken!

Seachem Purigen kopen

Wanneer is Purigen uitgeput en hoe kan ik het regenereren (opnieuw gebruiken)?

Doordat Purigen afvalstoffen absorbeert veranderd de kleur van Purigen naar donkerbruin/ bijna zwart (zie afbeelding hieronder). Wanneer de Purigen zo sterk is verkleurd is het uitgeput. Purigen kan worden geregenereerd zodat het nagenoeg onbeperkt kan worden gebruikt!

Regenereren:

Week de Purigen gedurende 24 uur in een 1:1 oplossing van water en dunnebleek (huishoudbleek) in een goed geventileerde ruimte, buiten bereik van kinderen. Hierna goed spoelen met water en de Purigen gedurende 8 uur laten weken in een oplossing van 4 eetlepels Seachem Prime, per kopje water. Seachem Prime zorgt ervoor dat de chloor wordt verwijderd. Hierna nog even goed spoelen en de originele kleur en activiteit moet nu hersteld zijn en Purigen is weer klaar voor gebruik!

Seachem Purigen regenereren

Veel gestelde vragen over Seachem Purigen

Zal Purigen de GH waarde (totale hardheid, het aantal opgelost Calcium (Ca2+) en Magnesium (Mg2+)ionen) verminderen?
Nee, Purigen heeft geen invloed op de calcium/ magnesium hardheid.

In bepaalde Purigen documentatie heb ik gelezen dat sommige slijmlaag beschermende producten de Purigen kunnen besmetten en giftig kunnen laten worden. Welke producten zijn dit?
Alleen bepaalde slijmlaag producten zullen er toe leiden dat Purigen giftig kan worden; de producten die dit doen zijn gebasseerd op amine. Seachem Prime en Safe zijn niet op basis van amine en zullen dit probleem dus niet veroorzaken! Seachem StressGuard is een slijmlaag product welke niet op basis is van amine en kan dus veilig worden gebruikt in combinatie met Purigen!

Hoe kan ik mijn Purigen het beste bewaren wanneer ik hem niet gebruik (bijvoorbeeld tussen regeneraties)?
Purigen moet worden opgeslagen in een kleine hoeveelheid water om de media vochtig te houden. Dit voorkomt dat de korrels uitdrogen, wat kan leiden tot het krimpen en scheuren, waardoor de effectiviteit van de Purigen minder wordt. U kunt zowel omgekeerd osmose water, gedemineraliseerd water of een kleine hoeveelheid leidingwater gebruiken voor de opslag van Purigen. Een minimale hoeveelheid chloor in het leidingwater zal geen effect hebben op de Purigen en kan er zelfs voor zorgen dat er zich geen ongewenste bacteriën ophopen in het bakje waar u de Purigen bewaard.

Is Purigen bedoeld als een vervanging voor actieve kool zijn, of moet het samen worden gebruikt met kool?
Purigen is beter dan actieve kool in het verwijderen van organische stoffen en heeft geen negatieve gevolgen, maar het mag ook samen met actieve kool worden gebruikt. Het gebruik van actieve kool met Purigen zal de levensduur van Purigen verlengen.

Ik gebruik Purigen maar mijn nitraat is nog steeds hoog. Wat gaat er mis?
Purigen zal organische deeltjes verwijderd voordat ze door bacterien omgezet kunnen worden in ammoniak, nitriet en nitraat, resulterend in verlaagde nitraatconcentraties na verloop van tijd, maar Purigen zal deze chemicaliën niet rechtstreekt uit het water verwijderen.
Als uw nitraat hoog is, adviseren wij het uitvoeren van een gedeeltelijke waterwissel en het gebruik van Matrix of De*Nitrate bio filtermedia om anaërobe denitrificerende bacteriën die nitraat uit het water zullen verwijderen te huisvesten.

Ik opende mijn Purigen en het stinkt. Is er iets mis mee?
Soms hebben nieuwe Purigen verpakkingen een “vis” of “rotte eieren” geur. Dit is niets om zorgen over te maken - het is niet schadelijk voor het aquarium en de geur zal verdwijnen zodra de Purigen is gespoeld en toegevoegd aan het filter.

Sommige Purigen korrels hebben hun weg gevonden naar mijn aquarium. Moet ik me zorgen maken?
Purigen korrels zijn niet schadelijk voor vissen, planten of koralen. De deeltjes zullen zichzelf niet afbreken na verloop van tijd, dus we adviseren over het ze te verwijderen uit uw aquarium indien mogelijk. De korrels zijn zeer licht, dus is het meestal gemakkelijk om ze op te hevelen tijdens een waterverversing.

Kan ik Purigen blijven gebruiken als ik medicatie in mijn aquarium moet gebruiken?
Wij raden aan om Purigen te verwijderen wanneer u het aquarium met een medicijn behandelt. Purigen heeft de eigenschap sommige medicijnen te verwijderen en/ of de concentratie te verminderen waardoor de behandeling minder effectief wordt.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2320 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »