Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Guppy voer, zo worden de vissen goed gevoerd

 • 03 / 08 / 2021 0
Guppy voer, zo worden de vissen goed gevoerd

De guppy, ook bekend miljoenenvis, moet goed worden gevoed. Als aquarium bewoner is de vis niet langer zelf in staat om op jacht naar voer te gaan. U bent dus verantwoordelijk voor het voeren!

Op fora wordt de juiste voeding voor guppen steeds weer opnieuw besproken. Niet alleen de hoeveelheid voeren is belangrijk maar ook de frequentie waarmee de guppies worden gevoerd.

Naar al het voer voor guppen!

Hoevaak moeten guppen worden gevoerd?

Verschil zit het hierbij in de hoeveelheid voer die nodig is voor de vissen en de hoeveelheid die ze kunnen verdragen. Op de verpakking van voer is vaak een opdruk te vinden die een hoge dosering aangeeft. Deze dosering zal niet zichtbaar schadelijk zijn voor de vissen maar het is vaak niet nodig om zo veel te voeren. De fabrikanten houden rekening met hun wens om meer te verkopen.

Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week.

Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding. Een dag per week zonder voeren wordt aanbevolen bij volwassen guppen. Dit bevorderd de spijsvertering en dus de gezondheid. In een aquarium met een gemengd visbestand wordt het ook aanbevolen twee keer per dag te voeren.

Guppen voeren aquarium

Hoeveel moeten guppen gevoerd worden?

De miljoenen vis is in staat zijn voedsel binnen drie kwartier te verteren. Theoretisch zou het dus mogelijk zijn om elk uur te voeden. Maar wilt u elk uur voer? Zeker niet, toch? Wie regelmatig voert moet de hoeveelheid voer uiteraard wel aanpassen. Maar wie wil er elke dag meer als twee keer voeren.

Het is erg lastig een hoeveelheid voer per guppy te geven. Het formaat van de vis, de hoeveelheid guppen in het aquarium en het soort voer zijn allemaal verschillende factoren die de hoeveelheid bepalen. Wel is er een vuistregel om makkelijk de optimale hoeveelheid voer te achterhalen! De hoeveelheid gevoerd voer moet binnen ongeveer vijf minuten opgegeten zijn.

Meestal wordt aan guppen vlokvoer gegeven. Het is goedkoop en eenvoudig te voeren. Dit voer bevat over het algemeen de belangrijkste voedingsstoffen en wordt redelijk goed geaccepteerd door de vissen. Belangrijk is vlokvoer binnen drie maanden te gebruiken omdat anders vitaminen verloren kunnen gaan. Ook vocht (voor het voeren) is slecht voor vlokvoer.

Voer voor guppen
De belangrijkste ingrediënten van het voedsel en het belang ervan

 • eiwit
 • koolhydraten
 • vetten
 • vitaminen
 • mineralen en sporenelementen
 • ruwvoer

Eiwit
Eiwit is de belangrijkste bouwstof voor spiermassa. Na vet is dit de belangrijkste bron van energie. Als er niet genoeg vet of koolhydraten aanwezig is zijn de eiwitten de enige bron van energie. Maar het is door geen enkele stof te vervangen. Eiwit is samengesteld uit aminozuren. Dit kan meestal niet worden geproduceerd door de vissen zelf, maar moet in het voedsel worden gegeven.

Het meest geschikte eiwit voor uw guppies komt uit krabben, mossel visvlees en insecten.

Koolhydraten
Dit zijn extra energie bronnen en bestaan uit organische koolstof, zuurstof en waterstof verbindingen. Te veel zetmeel wordt afgezet als vet in de lever, dus te veel granen of zetmeelhoudende ingrediënten moet worden voorkomen.

Vetten
Guppen zijn, net als alle vissen, koudbloedige dieren. Dit betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aan de omgevingstemperatuur aanpast. Vetten worden gebruikt als de belangrijkste energiebron, waarbij overtollig vet als reserve in het lichaam afgezet worden. Ideaal is een vet percentage in het voer van 4% tot 10%. Uitzondering hierop is opkweekvoer.

Vitaminen
Hier had een vitaminetabel met de betekenis van de afzonderlijke vitamines en hun complexen kunnen staan. Dit is echter om de volgende reden niet gedaan. Als de guppies voornamelijk worden gevoerd met levend voer, kwaliteit diepvriesvoer of het hoogwaardige Dr. Bassleer granulaatvoer, heeft u nauwelijks problemen met de vitamineverzorging van de vissen. Vaak wordt bij extra toegevoegde vitaminen meer schade aangericht als zonder. Het is alleen belangrijk te vermelden dat veel vitaminen zeer instabiel zijn. Ze vervallen snel als ze in contact komen met licht.

Mineralen en sporenelementen
Meestal worden de mineralen en spoorelementen opgenomen uit het water. Als u een zeer zacht water heeft kan dit een probleem zijn. Maar ook in het voedsel zijn deze noodzakelijke stoffen gelukkig opgenomen. Mineralen zoals calcium, magnesium, natrium of kalium heeft het lichaam nodig voor de opbouw van het hele organisme. Sporenelementen zoals ijzer (hematopoiese); Zink (groei); Fluor (bot) en jodium (schildklier) regelen het organisme. Hiervan zijn slechts kleine hoeveelheden nodig.

Ruwvoer
Ook bekend als ruwe vezel. Voor de spijsvertering absoluut onmisbaar. De bekendste natuurlijke vezel voor guppies is het chitine (fruitvliegjes). Cellulose is een vaker aangetroffen ruwe vezel. Ze zijn absoluut noodzakelijk voor de spijsvertering. Bij uitsluitend voeren met vlokvoer is een voldoende hoog ruwe vezel gehalte niet zeker.

Guppen in het aquarium

Tips voor het voeren

Tot slot willen wij u nog wat advies geven over het voeden van guppen:

 • De voorkeur gaat uit naar eiwitten afkomstig van in het water levende organismen, bijvoorbeeld uit vismeel, krill en garnalen;
 • Granulaat met een kleine korrelgrootte of goed vlokvoer zijn optimaal;
 • Droogvoer is met (gedroogd, bevroren of gevriesdroogde) micro-organismen aan te vullen;
 • Voer twee of drie keer per dag in kleine porties. De vissen moeten het voer binnen ongeveer vijf minuten op hebben.
 • Koop droogvoer in kleinere porties, om het zo vers mogelijk te voeren;
 • Een dag per week niet voeren is goed;
 • Onregelmatige voedertijden komen overeen met het natuurlijke voedingsgedrag.

Bekijk al ons guppen voer! 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2416 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »