Terug

  • Kleine attentie bij elke bestelling
  • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Een luchtpomp in het aquarium

  • 03 / 08 / 2021 0
Een luchtpomp in het aquarium

Om meer zuurstof in uw aquarium te krijgen kunt u een luchtpomp gebruiken. Wat zijn de voor en nadelen van een luchtpomp in het aquarium? Wat is het doel van de luchtpomp? Alles over de luchtpomp.

Luchtpomp in het aquarium, waarom?

Een goed zuurstofgehalte in het aquariumwater is belangrijk voor het ecosysteem. Sommige vissoorten hebben een verhoogde behoefte aan zuurstof, andere soorten hebben minder nodig. Bovendien kan het zuurstofgehalte op warme zomerdagen afnemen als gevolg van het verwarmde water. Het resultaat is dat het gebruikte filter en de planten niet langer voldoende zuurstof kunnen produceren om de vissen te voorzien. Om meer zuurstof in uw aquarium te krijgen kunt u een luchtpomp gebruiken.

Luchtsteen in het aquarium

Doel van de luchtpomp

In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak.
Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd. Bijvoorbeeld door een stijgende watertemperatuur in verband met een hogere omgevingswarmte of bij of na het toedienen van medicijnen of anti-algen middel. Als de watertemperatuur stijgt word het zuurstof niveau in het water namelijk lager. Om het zuurstof gehalte weer op een goed niveau te krijgen is een luchtpomp nodig.
Sommige pompen zijn voorzien van 2 of meerdere uitstromen. Hierop kunt u meerdere luchtsteentjes of filters aansluiten of naast de slang naar uw aquarium ook een Artemia broedinstallatie aansluiten.

Zuurstof in het aquarium krijgen

Om de lucht in het aquarium te kunnen te krijgen is er naast de luchtpomp ook een uitstroomsteen en luchtslang tussen de pomp en deze uitstroomsteen nodig. Verder wordt aanbevolen om een terugslagklep te installeren, zodat er geen water terug naar de pomp kan lopen bij het uitschakelen of stroomuitval. De speciale terugslagklep word tussen de slang geplaatst en voorkomen het teruglopen van water naar de luchtpomp.

Resun Air 8000 luchtpomp

 

 

Een lichte stroming creëeren zonder stromingspomp

Om een kleine stroming in het aquarium te creëren, heeft u niet per se een stromingspomp nodig. Een luchtliftfilter zorgt ook voor een zachte stroming op het oppervlak en houd het water schoon. Als u een extern filter gebruikt voor waterzuivering, veroorzaakt de filteruitlaat ook een lichte stroom. Ook algen vallen onder de "onderwaterbewoners" die van sterke waterstromingen houden. Hierom is het af te raden de waterstroom direct op planten of andere objecten te richten. Het zal dan niet lang duren voordat er zich een echte algenplaag verspreidt. Bovendien voelen de meeste aquariumplanten zich beter in kalm water en een te sterke stroming remt hun groei.

Luchtgordijn in het aquarium

Nadelen van een luchtpomp

Naast het geluid wat elke luchtpomp maakt heeft het gebruik van een zuurstofpomp nog een groot nadeel. De opstijgende luchtbelletjes in het aquarium drijft ook CO2 uit het water. De aquariumplanten hebben echter CO2 nodig voor fotosynthese. Ook kan de pH-waarde stijgen als gevolg van het verwijderen van de koolstof (CO2). Daarom moet u het gebruik van een luchtpomp in het aquarium alleen gebruiken als dat nodig is.

Onze keuze voor een goede luchtpomp

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2356 Reviews @ WebwinkelKeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »