Terug

 • Kleine attentie bij elke bestelling
 • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
 • Al 11 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Aquarium schoonmaken in 7 stappen

 • 05 / 08 / 2021 0
Aquarium schoonmaken in 7 stappen

Het schoonmaken van het aquarium is erg belangrijk om hem mooi te houden! Schoonmaken hoeft helemaal niet moeilijk. Met deze tips is jouw aquarium binnen de kortste keren weer schitterend schoon.

En toen was het alweer maart, de maand dat de lente begint. De dagen worden al weer wat langer en het weer (hopelijk) wat mooier. Voor veel mensen is dit het moment voor een uitgebreide voorjaarsschoonmaak van het huis. Vergeet hierbij ook zeker het aquarium niet!

Als je onderstaande stappen volgt is jouw aquarium binnen de kortste keren weer schitterend schoon:

 1. Ruiten schoonmaken
 2. Bodem aquarium schoonmaken
 3. Decoratie en hardscape reinigen
 4. Waterwissel en bijvullen
 5. Filter schoonmaken
 6. Reinigen en droog maken aquarium ruiten
 7. Onnodige accessoires uitzoeken en weggooien/ verkopen

Het mooiste is ook nog dit helemaal niet erg veel tijd hoeft te kosten!

Aquarium schoonmaken

Stap 1: Ruiten schoonmaken

Ruiten aquarium schoonmaken

Gebruik een spons of een zachte borstel en reinig de ruiten van je aquarium. Het is belangrijk dat het gereedschap alleen voor het aquarium gebruikt word en bijvoorbeeld niet een spons te gebruiken die eerst in de keuken is gebruikt. Resten, zeep en chemicaliën aan de spons kunnen in dat geval schadelijk zijn voor de aquariumbewoners. Wees er ook zeker van dat je gereedschap geen krassen achterlaat op de ruiten!

De Blue Wave schoonmaakspons van Jöst Aquaristic is de ideale spons voor een grondige en veilige reiniging van jouw aquarium ruiten! Deze spons laat geen krassen achter en zorgt voor een grondige reiniging! Kijk vanaf de buitenkant of je geen plekken bent vergeten. Een grote kans dat je met name aan de bovenzijde, rondom de waterspiegel, nog een witte rand kalk ziet die je met de normale spons niet goed weg gepoetst krijgt. De grove sponsen die meegeleverd worden met de Catfish houder set, Guppy-houder set en Clean & Dry Reinigingspad verwijderen moeiteloos en ZONDER krassen hardnekkige kalk en vervelende algen!

Ben je een aantal hoekjes vergeten of kom je met jouw spons niet op moeilijke bereikbare plekken rondom decoratie of in de hoeken? Dankzij zijn vorm, kom je met de Jöst Aquaristic Guppy-houder set zelfs in de lastigste hoeken en kieren.

Stap 2: Boden reinigen

Bodem aquarium reinigen

Het maakt niet uit of je een bodem hebt met grind, zand of aquasoil. Voor een goede schoonmaak is het niet nodig de bodem uit het aquarium te halen, tenzij er ergens een serieus schimmelgebied is.

Pak een emmer en een slang of nog beter, een speciale aquarium zuiger. Het voordeel van de aquariun zuiger is dat je diep in de grond kunt graven zonder grote delen bodem weg te zuigen. Het lichte vuil wordt weggezogen, het zwaardere zand, grind of aquasoil blijft achter. Toch heeft een aquarium zuiger ook een nadeel. Hij is niet zo flexibel als een slang, vooral in krappe ruimtes kom je er met een losse slang vaak makkelijker bij.

Sommige aquarianen hangen de slang niet in een emmer maar rechtstreeks in het toilet of wasbak. Dit raden we af. Tijdens het afzuigen van de bodem kan het voorkomen dat er kleine visjes, garnalen of slakken mee worden opgezogen. Als je het vuile water eerst in een emmer laat lopen kun je deze nog controleren en als er een aquariumbewoner is meegekomen, hem terugplaatsen.

Pak de slang, hang een uiteinde in het aquarium en zuig de slang aan via het andere uiteinde. Hier is enige timing bij nodig. Als je te lang zuigt heb je je mond vol aquariumwater, als je te kort zuigt ontstaat er geen stroming en gebeurt er niets.

Zuig het vuil bovenop de bodem goed af. Blijf met de slang 1-2 cm boven de bodem zodat er niet te veel zand, steentjes of aquasoil mee word opgezogen. Met een aquariumzuiger kun je dieper in de bodem graven zodat ook vuil wat hiertussen is gevallen wordt weggezogen. Let er op dat je geen vissen of planten beschadigd!

 

 

Stap 3: Inrichting van het aquarium schoonmaken

Decoratie schoonmaken aquarium

Decoratie en hardscape hoeft meestal niet zo vaak schoon gemaakt te worden. Als de decoratie in jouw aquarium erg vies is of er algen op zitten raden we aan dit direct schoon te maken. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen!

Haal de decoratie uit het aquarium en borstel het met bijvoorbeeld een tandenborstel onder warm stromend water schoon. Lukt het niet om schoon te krijgen, gebruik dan voor de reiniging Aquavital pureclean 500ml. Let op; Niet gebruiken voor hout!

Stap 4: Water bijvullen

Nu is het tijd om het water opnieuw te vullen. Belangrijk is dat het nieuwe water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als het water wat nog in het aquarium zit. Een verwarming met thermostaat in het aquarium is altijd zinvol. Temperatuurverschillen bij een waterwissel of tijdens koudere periode in huis worden dan zo snel mogelijk weer gecompenseerd.

Stap 5: Filter reinigen

Reinig je filter NIET op dezelfde dag als het aquarium maar wacht in ieder geval een aantal dagen! Nuttige organismen zoals bacteriën vestigen zich ook in het filter. Deze goede bacteriën dragen bij aan een stabiel aquarium en breken afvalstoffen af. Door de filter te reinigen op dezelfde dag als het aquarium is er een veel grotere kans dat het aquarium uit balans raakt met mogelijk vervelende problemen als slechte plantengroei, algen en in het ergste geval dode vissen tot gevolg!

Pak een emmer met aquariumwater en spoel hier de filtersponzen en andere filtermedia goed in af. Gebruik zeker geen chemische reinigingsmiddelen!

Stap 6: Reinigen en droog maken aquarium ruiten

Bij het schoonmaken en de waterwissel gebeurt het regelmatig dat er iets spettert en er waterdruppels aan de buitenkant van het aquarium komen. Natuurlijk is dit niet erg maar zorg er wel voor dat je de druppels weghaalt! Anders zullen ze na het opdrogen zorgen voor lelijke vlekken en mogelijk kalkaanslag. Sowieso is het verstandig om het schoonmaken van de buitenkant op te nemen in je schoonmaak routine. Zou houd je ook de ruiten netjes en stoor je jezelf niet aan lelijke vlekken bij het bekijken van jouw schitterende aquarium!

Ga je het glas schoonmaken? Let erop waarmee je dit doet om vervelende krassen te voorkomen!

Voor het schoonmaken kun je de Jöst Aquaristic Clean & Dry Reinigingspad gebruiken. De Clean & Dry Reinigingspad is uitgerust met een reinigingsoppervlak van krasvrij, wit reinigingsvlies voor grof vuil, een spons die water absorbeerd en zeemleder om de ruiten streepvrij droog te wrijven!

Droog hierna de randen, je handen en gereedschap af met de Jöst Aquaristic Microvezeldoek Soft & Dry en je aquarium straalt weer als nooit te voren!

Jöst Aquaristic Microvezeldoek

Stap 7: Onnodige accessoires uitzoeken en weggooien/ verkopen

Accessoires en voer die niet meer gebruikt worden verdwijnen vaak “tijdelijk” in de kast onder het aquarium. Tijd om dit eens uit te zoeken zodat je de spullen die je nog wel regelmatig gebruikt makkelijk kunt vinden en niet eerst de complete inhoud uit de kast moet halen. Heb je accessoires die je niet meer gebruikt maar zijn ze nog wel bruikbaar? Probeer ze te verkopen op bijvoorbeeld marktplaats of Facebook groep. Zo kun je er iemand anders blij mee maken en houd je er zelf nog iets aan over wat je bijvoorbeeld weer kunt investeren aan nieuw voer!

Controleer ook direct de houdbaarheidsdata van jouw voer. Het betekend niet dat als de houdbaarheidsdatum is verstreken je het direct weg moet gooien. Vaak is het voer nog in orde en zullen de vissen er nog erg van genieten. Denk er wel aan dat de aanwezige vitamines en mineralen langzaam zullen vergaan en hierdoor jouw vissen mogelijk niet meer alle benodigde voedingstoffen binnen krijgen!

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 2436 Reviews @ WebwinkelKeur
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »