Filtering 

Aquariumfilter - Filter voor het aquarium

Een aquariumfilter is meer dan alleen een eenvoudige waterzuiveraar die zwevende deeltjes vangt. Een goed filter zorgt ook voor een biologisch actief en schoon water en het toevoegen van zuurstof door middel van watercirculatie. Verontreinigende stoffen zoals nitriet worden afgebroken door de nitrificerende nuttige bacteriën in het filter en de beweging van het wateroppervlak zorgt voor gasuitwisseling en zuurstoftoevoer zodat planten en dieren zich comfortabel voelen.

Subcategorieën

 • Externe filters

  Een externe filter is het hart van elk aquarium!

  In tegenstelling tot het klassieke binnenfilter zoals een hoekfilter of hang-on filter, wordt het externe filter meestal in de onderkast van het aquarium neergezet waar hij niet zichtbaar is. Een binnenfilter word, zoals de naam al zegt, in het aquarium geplaatst en is daar meestal zichtbaar. De zichtbare techniek kan erg storend zijn voor een aquascape. De focus moet liggen op de indeling van het aquarium. Zichtbare filters, verwarmingen etc. leiden af.

   

  Net als bij een intern filter is het externe filter verantwoordelijk voor het reinigen van het water in het aquarium. Er vind mechanische filtering en biologische filtering alsook biologisch-mechanische filtering plaats. In tegenstelling tot het compacte interne filter biedt het reservoir van het externe filter meestal voldoende ruimte voor verschillende filtermedia. Daarnaast zijn de filterinlaat (aanzuigzijde) en filteruitlaat (uitlaatzijde) middels een slang op het filter aangesloten.

   

  Vooral bij aquascaping en natuurlijke aquaria worden vaak zogenaamde Lily pipes gebruikt als filterinlaten en -uitlaten. Lily Pipes zijn filterinlaten en -uitlaten van glas of acryl, die door hun transparantie weinig verstorend effect hebben in en rond het aquarium. In tegenstelling tot de klassieke, groene filterslang worden hier ook vaak transparante slangen gebruikt.

 • Filter in en uitstroom

  Een glazen of RVS filter in- en uistroom voor het externe filter zijn een schitterende toevoeging aan jouw aquascape!

  De verschillende vormen en stromingscondities van de filterinlaten en filteruitlaten (instromen/ uitstromen) maken ze universeel toepasbaar op een extern aquarium filter. Iedereen kent de klassieke in- en uitstromen van groen plastic maar voor aquascaping, waar de techniek zo onzichtbaar mogelijk moet zijn, bieden de glazen en RVS varianten uitkomst!

   

  De aquariuminlaten en -uitlaten, zogenaamde lilypipes van glas, kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met een reinigingsborstel en zijn bijna ontzichtbaar in het aquarium. ADA heeft voor de reiniging van glaswerk een speciale vloeistof (Sugerge) waarmee de filter accessoires na een aantal uur weken weer schitterend schoon zijn.

   

  Lilipipes van glas en roestvrij staal zijn verkrijgbaar in verschillende pijpdiktes als instroom en uitstroom en voor bijna alle slangdiameters.

   

  De verschillende vormen van de lilypies, met name de uitstromen van glas, zorgen ervoor dat je naar eigen wens de voor jouw meest passende uitrstroom kunt kiezen. Ga je voor een brede straal? Of liever een meer compacte straal die je beter kunt richten?

 • Filtermedium

  Filtermedium een essentieel onderdeel van jouw aquariumfilter!

  Een filter kan nog zo goed zijn maar zonder passend filtermateriaal kan het niet doen waarvoor het is bedoeld. De meeste externe aquariumfilters en veel interne filters kunnen worden uitgerust met een verscheidenheid aan filtermedia waardoor ze gemakkelijk aan de behoeften kunnen worden aangepast.

  Bijvoorbeeld een filtermedium bestaande uit actieve kool bindt effectief verontreinigende stoffen en toxines. Actieve kool word vaak gebruikt na de behandeling met een medicijn.

 • Filters

  Een goed aquariumfilter is een onmisbaar onderdeel in het aquarium.

  Het filter in het aquarium is erg belangrijk omdat zich hierop een (goede) bacteriecultuur ontwikkeld. Dit zorgt voor een goede huishouding in het aquarium.

  Het Hamburger Mattenfilter (HMF) is een erg populair filter voor garnelen-houders en zeker voor kwekers. Door het grote opperlak van de spons is er voor de garnalen een grote graasweide. Ook is een Hamburger Mattenfilter onderhoudsarm.

 • Hang-on filters

  Hang-on filters, een rugzakje voor je aquarium

  Naast het klassieke externe filter hebben wij in ons assortiment ook zogenoemde hang-on filters. Het hang-on filter word zoals de naam al doet vermoeden eenvoudig aan de achterkant of een zijwand van het aquarium bevestigd. In tegenstelling tot het interne filter, wordt het hang-on filter buiten het bassin geïnstalleerd.

 • Interne filters

  Interne/ binnenfilters zorgen door middel van een uitstekende mechanische of biologische filtering voor kristalhelder water!

  Het binnenfilter word rechtstreeks in het aquarium bevestigd, meestal met zuignappen. Het voordeel van interne filters is dat het water in het aquarium blijft. Het risico op lekkend water is daardoor aanzienlijk lager dan bij gebruik van een extern filter. Interne filters kunnen worden gebruikt met biologische, mechanische en absorberende filtermedia. Vaak worden zogenaamde filterpatronen van schuim gebruikt. Deze schuimpatronen filteren het water zowel mechanisch als biologisch.

 • Sponsfilters

  Sponsfilters zijn filters die door lucht worden aangedreven en zijn bijzonder geschikt voor het kweken van jonge vissen en garnalen!

  Toch worden sponsfilters niet alleen gebruikt in de kweek. Ook in garnalenaquaria heeft dit type filter zich al vaak bewezen! Zelf de kleinste babygarnalen kunnen niet door de spons of worden opgezogen.

   

  Op het sponsfilter word een luchtpomp aangeloten. De lucht stroomt van onderaf in de verticale buis van het sponsfilter. Hierdoor ontstaan luchtbellen die naar het wateroppervlak stijgen. Dit veroorzaakt beweging van het wateroppervlak waardoor het water verijkt word met zuurstof. De spons biedt ideale leefomstandigheden voor de micro-organismen in het het aquarium. De op de sponsen gevestigde (nuttige) bacterien zijn vervolgens ook weer een lekkernij voor de garnalen en vissen!