Decoratie/ hardscape 

Natuurlijke decoratie voor het aquarium

Stenen en hout zijn zeer decoratief en daarom goed te gebruiken in een aquarium. Wie deze natuurlijke decoratie in het aquarium toevoegt geeft niet alleen een mooi uiterlijk aan het aquarium, maar bootst ook het natuurlijke habitat van de aquarium bewoners na.

Stenen en hout decoratie worden ook wel hardscape genoemd

Er is geen aquascape zonder decoratieve materialen! Stenen en drijfhout worden meestal "hardscape" genoemd. Deze naam is van toepassing op alle materialen in een aquarium die niet van vorm veranderen wanneer ze onder water worden geplaatst. Een schitterend stuk drijfhout en stenen zijn een essentieel onderdeel van een aquascape! Zonder hen zou het heel moeilijk zijn om een natuurlijk ogende lay-out te maken. Drijfhout is er in heel verschillende vormen en kleuren en biedt de aquascaper veel vrijheid bij het creëren van zijn ultieme lay-out. Ook zijn er erg veel verschillende soorten en maten stenen die helpen bij het creëren van de perfecte aquascape!

Subcategorieën

 • Hardscape/ decoratie...

  Stenen zijn een belangrijk onderdeel van de hardscape!

  Naast wortelhout spelen stenen ook een belangrijke rol in de lay-out van een schitterend aquarium. Als onderdeel van de zogenaamde hardscapes, de vaste aquariumdecoratie in tegenstelling tot de planten, de softscape, vormen ze de ruggengraat van de inrichting van het aquarium, de aquascape. Stenen bieden veel mogelijkheden in het aquarium. Kleine stenen kunnen anders worden gebruikt dan grote brokken. Vooral de combinatie van verschillende formaten stenen laten de lay-out er erg natuurlijk uitzien.

 • Hardscape/ decoratie hout

  Wortelhout is de ideale hardscape voor het aquarium

  Hout is een uniek natuurproduct en mag niet ontbreken in de inrichting van het aquarium. Iedere stuk hout is uniek en naast dat het een mooie decoratie vormt, bied het ook schuilplekken voor verschillende soorten vissen die zich graag ergens achter verschuilen.

  Drijfhout is zeer decoratief en daarom goed te gebruiken in het aquarium

  Drijfhout zoals mangrove, rivierhout, Talawa Wood, heidehout, Mekong hout of rood heidehout hebben geen negatieve invloed op de waterhardheid. Wel kan het wortelhout tannines en humins afgeven aan het water. Deze stoffen kunnen het water een lichtbruine tot amber kleurige waas geven. Afhankelijk van de hoeveelheid hout in het aquarium kan dit effect langer of korter duren. U kunt Seachem Purigen gebruiken om die waas uit het water te verwijderen. Sommige aquarium bewoners geven echter zelfs de voorkeur aan een water met zo'n enigszins bruinachtige tint, omdat het rijk is aan tannines en humines. Voor een aquascape, waarin u optimale plantengroei wilt, zou een dergelijke bruinachtige tint een enigszins negatief effect hebben omdat het ervoor zorgt dat er wat minder licht bij de planten terecht komt.