Terug

  • Kleine attentie bij elke bestelling
  • Voor 16.00uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Al 9 jaar jouw specialist in aquarium & vijvervoer

Bodemsubstraat

De bodem/ substraat in het aquarium heeft een zeer belangrijke taak die vaak wordt onderschat. Kies de juiste bodemgrond voor jouw aquarium!

Bodemsubstraat

De juiste bodem kiezen voor jouw aquarium!

De bodem (ook wel substraat genoemd) in het aquarium heeft een erg belangrijke taak die vaak wordt onderschat. Het wordt vaak gewoon gezien als een visuele must zonder echt het belang ervan voor het aquarium te beseffen. Het substraat voor het aquarium heeft niet alleen als doel het aquarium nog mooier van kleur te maken, ook ondersteund het aquariumsubstraat de planten en voorziet ze van de nodige voedingsstoffen. Daarnaast zorgt de bodem voor een plek waar (goede) bacteriën kunnen nestelen en zo zorgen voor het afbreken van vervuilende stoffen. Op die manier leveren de bacteriën een belangrije bijdrage aan een optimale waterkwaliteit.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een bodem?

Om voor jouw vissen en planten de best geschikte bodem te kiezen moet je een paar dingen overwegen. Het is belangrijk dat de bodem geen scherpe randen bevat, zodat vissen die op de bodem leven, zichzelf niet kunnen verwonden. Daarnaast moet erop worden gelet dat er geen kalkhoudende steentjes worden gebruikt. Kalk verhoogt de pH en hardheid van het water, wat vissen en planten kan beschadigen. Slechts een paar vissoorten, zoals cichliden uit Malawi en Tanganyika en zoutwateraquaria, hebben een hoge pH nodig.

Om te zorgen voor een zo natuurlijk mogelijke leefomstandigheden van de vissen en planten is het slim om een donker gekleurde bodem te selecteren. Te lichte oppervlakken reflecteren het felle licht en kunnen de aquariumbewoners irriteren. De soort en het formaat van de korrels van de bodem is ook sterk afhankelijk van de behoeften van de vissen en planten die in jouw aquarium komen. Voordat je het substraat kiest, is het slim om te weten wat de behoeften zijn van jouw droomvissen. De korrelgrootte van de bodem mag niet te grof en niet te fijn zijn. Te grof grind kan snel leiden tot verrotting omdat er makkelijk voedselresten en ander afval tussen kan komen. Te fijne grond brengt het risico met zich mee van dichtslippen.

Lees meerSluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    de Visvoer WebWinkel 9,7 / 10 - 1858 Reviews @ WebwinkelKeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »