Bodemsubstraat 

Subcategorieën

 • Axolotl bodembedekking

  Een speciale Axolotl bodem is erg belangrijk!

  Axolotl nemen bij de inname van voedsel vaak ook bodemgrond mee en slikken dit gedeeltelijk door. Bij gebruik van de speciaal voor Axolotl ontwikkelde aquarium bodem van Axogravel neemt u geen risico's! De korrels zijn afgerond en de afmetingen variëren tussen 0,5-3 mm. Deze Axolotl bodem is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 • Bodemgrond/ aquasoils

  Het bodem substraat is de basis van een gezond aquarium!

  Een bodem/ aqua-soil is meer dan alleen de uitstraling van het aquarium. De juiste bodembedekking is de basis van een gezond aquarium. De bodembedekking zorgt voor een goede doorstroming en aanvoer van voedingsstoffen. Ook is een hoge activiteit van bacterien nodig voor het biologisch evenwicht. Voor een goede plantengroei is een juiste bodem ook van belang. De planten nemen hun voedingsstoffen immers op via de wortels.

  Een actieve bodem verlaagt en stabiliseert de pH-waarde en is daarom ideaal voor planten, garnalen en vissen, die zich comfortabel voelen in zacht water!

  Aqua soil substraat bestaan uit verschillende soorten gebrande aarde en soms extra voedingsstoffen die speciaal zijn samengesteld voor in het aquarium. Deze kleibodems zien er erg mooi uit en het planten gaat erg gemakkelijk door de zachte korreltjes. Een groot voordeel van een klei bodem is dat klei meststoffen uit het water absorbeerd en weer terug afgeeft aan planten!

  Wat zijn de verschillen tussen de bodems (aquasoils)?

  Merk + type aquasoilKleurVoedingsstoffen?KorrelgrootteWater parameters
  ADA Aqua Soil AmazoniaZwart/bruinJa!2-5 mm of
  1 mm (poedervorm)
  KH 0-1, pH 6
  AKADAMALichtbruinNee2-5 mm of
  1-2 mm
  (poedervorm)
  -
  GlasGarten Environment Aquarium SoilZwart/ bruinJa!2-4mm
  of 1-2mm (poedervorm)
  KH 0-1, pH 5,5 - 6,5
  H.E.L.P. Advanced Soil for plantsPuur zwart Ja!1-4 (multikorrel) KH 0-1, pH 5,9 - 6,4
  H.E.L.P. Advanced Soil for shrimpsPuur zwart Weinig1-4 (multikorrel) KH 0-1, pH 5,9 - 6,4
  Shirakura Red Bee SandGrijs/ bruin/ zwartNee2-4mmKH 0-1, pH +/- 6,5
  Tropica Aquarium SoilZwart/ grijsWeinig2-3mm
  of 1-2mm (poedervorm)
  Verlaagd de pH
 • Voedingsbodem

  Plantensubstraten/ een voedingsbodem - de meest ideale lange termijn opslagplaats voor voedingsstoffen voor jouw planten!

  Naast je visbestand hebben jouw beplanting veel zorg en ondersteuning nodig. Het laten groeien en kweken ervan is een van de basistaken van veel aquarianen. Veel plantenvrienden kiezen voor een goed plantensubstraat van Ada of Tropica. Deze langdurige depots met voedingsstoffen, met hun diverse ingrediënten (vulkanische gesteenten), kunnen het beste reageren op de verschillende behoeften en vereisten van jouw aquarium en helpen je planten op hun best te laten groeien! 

    

  Plantensubstraten zijn super belangrijk voor jouw planten. Een goede voedingsbodem draagt enorm bij aan de groei en ontwikkeling van de aquarium planten

    

  Plantensubstraat/ voedingsbodem gebruiken

  Een plantensubstraat wordt als de eerste laag op de bodem van het aquarium verdeeld. De dikte van de voedingsbodem moet ca. 1 cm zijn. Dit kan per merk en soort substraat verschillen. Controleer dit dus altijd even op de desbetreffende verpakking of in de omschrijving op onze website. Pas wanneer het substraat in het aquarium is aangebracht, volgt grind of zand als de tweede laag van de bodem. De tweede laag bedekt het voedingsbodem zodat de voedingsstoffen niet ongecontroleerd en direct in het aquariumwater worden verspreid. Op deze manier heeft het plantensubstraat een langdurige werking. Als de bodem voor het aquarium bestaande uit plantensubstraat en de tweede laag van bijvoorbeeld zand of grind klaar is, kunnen de aquariumplanten worden geplant!

 • Zand en grind

  Aquarium bodembedekking, zand of grind

  Zand of grind op de bodem van het aquarium vormt samen met waterplanten en decoratie een mooi totaalbeeld. De aquarium bodem is een erg belangrijk deel van het ecosysteem: het geeft de planten houvast, dient als habitat voor veel nuttige bacteriën en draagt ​​bij aan het welzijn van je vissen.

   

  De vissen woelen de aquarium bodem om bij het zoeken naar eten. Ook dient een zand of grind bodem als oriëntatie en nabootsing van een veilige omgeving voor de bewoners. De bodem vervult ook een filterfunctie in de natuurlijke habitat en zorgt ervoor dat de bacteriën die belangrijk zijn voor de kwaliteit van het water zich kunnen vormen.

    

  Welk materiaal is geschikt als aquarium bodem?

  De meest gebruikte aquarium bodems zijn voornamelijk natuurlijk grind en aquariumzand. Voor zeewateraquaria is fijn koraalzand geschikt. Daarnaast zijn bodemmaterialen beschikbaar voor speciale aquaria, waaronder garnalenbodems voor het houden van kleine schaaldieren. Sommige vissoorten, zoals de populaire Corydoras (en andere meerval soorten), hebben absoluut een heel fijn substraat nodig waarin ze kunnen grondelen en graven zonder zich te beschadigen. Grind is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en tinten, dus laat je creativiteit de vrijeloop bij het decoreren van de aquarium bodem!