Bodemsubstraat 

De juiste bodem kiezen voor jouw aquarium!

De bodem (ook wel substraat genoemd) in het aquarium heeft een erg belangrijke taak die vaak wordt onderschat. Het wordt vaak gewoon gezien als een visuele must zonder echt het belang ervan voor het aquarium te beseffen. Het substraat voor het aquarium heeft niet alleen als doel het aquarium nog mooier van kleur te maken, ook ondersteund het aquariumsubstraat de planten en voorziet ze van de nodige voedingsstoffen. Daarnaast zorgt de bodem voor een plek waar (goede) bacteriën kunnen nestelen en zo zorgen voor het afbreken van vervuilende stoffen. Op die manier leveren de bacteriën een belangrije bijdrage aan een optimale waterkwaliteit.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een bodem?

Om voor jouw vissen en planten de best geschikte bodem te kiezen moet je een paar dingen overwegen. Het is belangrijk dat de bodem geen scherpe randen bevat, zodat vissen die op de bodem leven, zichzelf niet kunnen verwonden. Daarnaast moet erop worden gelet dat er geen kalkhoudende steentjes worden gebruikt. Kalk verhoogt de pH en hardheid van het water, wat vissen en planten kan beschadigen. Slechts een paar vissoorten, zoals cichliden uit Malawi en Tanganyika en zoutwateraquaria, hebben een hoge pH nodig.

 

Om te zorgen voor een zo natuurlijk mogelijke leefomstandigheden van de vissen en planten is het slim om een donker gekleurde bodem te selecteren. Te lichte oppervlakken reflecteren het felle licht en kunnen de aquariumbewoners irriteren. De soort en het formaat van de korrels van de bodem is ook sterk afhankelijk van de behoeften van de vissen en planten die in jouw aquarium komen. Voordat je het substraat kiest, is het slim om te weten wat de behoeften zijn van jouw droomvissen. De korrelgrootte van de bodem mag niet te grof en niet te fijn zijn. Te grof grind kan snel leiden tot verrotting omdat er makkelijk voedselresten en ander afval tussen kan komen. Te fijne grond brengt het risico met zich mee van dichtslippen.

Subcategorieën

 • Axolotl bodembedekking

  Een speciale Axolotl bodem is erg belangrijk!

  Axolotl nemen bij de inname van voedsel vaak ook bodemgrond mee en slikken dit gedeeltelijk door. Bij gebruik van de speciaal voor Axolotl ontwikkelde aquarium bodem van Axogravel neemt u geen risico's! De korrels zijn afgerond en de afmetingen variëren tussen 0,5-3 mm. Deze Axolotl bodem is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 • Bodemgrond/ aquasoils

  Het bodem substraat is de basis van een gezond aquarium!

  Een bodem/ aqua-soil is meer dan alleen de uitstraling van het aquarium. De juiste bodembedekking is de basis van een gezond aquarium. De bodembedekking zorgt voor een goede doorstroming en aanvoer van voedingsstoffen. Ook is een hoge activiteit van bacterien nodig voor het biologisch evenwicht. Voor een goede plantengroei is een juiste bodem ook van belang. De planten nemen hun voedingsstoffen immers op via de wortels.

  Een actieve bodem verlaagt en stabiliseert de pH-waarde en is daarom ideaal voor planten, garnalen en vissen, die zich comfortabel voelen in zacht water!

  Aqua soil substraat bestaan uit verschillende soorten gebrande aarde en soms extra voedingsstoffen die speciaal zijn samengesteld voor in het aquarium. Deze kleibodems zien er erg mooi uit en het planten gaat erg gemakkelijk door de zachte korreltjes. Een groot voordeel van een klei bodem is dat klei meststoffen uit het water absorbeerd en weer terug afgeeft aan planten!

  Wat zijn de verschillen tussen de bodems (aquasoils)?

  Merk + type aquasoilKleurVoedingsstoffen?KorrelgrootteWater parameters
  ADA Aqua Soil AmazoniaZwart/bruinJa!2-5 mm of
  1 mm (poedervorm)
  KH 0-1, pH 6
  AKADAMALichtbruinNee2-5 mm of
  1-2 mm
  (poedervorm)
  -
  GlasGarten Environment Aquarium SoilZwart/ bruinJa!2-4mm
  of 1-2mm (poedervorm)
  KH 0-1, pH 5,5 - 6,5
  H.E.L.P. Advanced Soil for plantsZwart Ja!1-4 (multikorrel) KH 0-1, pH 5,9 - 6,4
  H.E.L.P. Advanced Soil for shrimpsZwart Weinig1-4 (multikorrel) KH 0-1, pH 5,9 - 6,4
  Shirakura Red Bee SandGrijs/ bruin/ zwartNee2-4mmKH 0-1, pH +/- 6,5
  Tropica Aquarium SoilZwartJa!2-3mm
  of 1-2mm (poedervorm)
  Verlaagd de pH
 • Voedingsbodem

  Plantensubstraten/ een voedingsbodem - de meest ideale lange termijn opslagplaats voor voedingsstoffen voor jouw planten!

  Naast je visbestand hebben jouw beplanting veel zorg en ondersteuning nodig. Het laten groeien en kweken ervan is een van de basistaken van veel aquarianen. Veel plantenvrienden kiezen voor een goed plantensubstraat van Ada of Tropica. Deze langdurige depots met voedingsstoffen, met hun diverse ingrediënten (vulkanische gesteenten), kunnen het beste reageren op de verschillende behoeften en vereisten van jouw aquarium en helpen je planten op hun best te laten groeien! 

    

  Plantensubstraten zijn super belangrijk voor jouw planten. Een goede voedingsbodem draagt enorm bij aan de groei en ontwikkeling van de aquarium planten

    

  Plantensubstraat/ voedingsbodem gebruiken

  Een plantensubstraat wordt als de eerste laag op de bodem van het aquarium verdeeld. De dikte van de voedingsbodem moet ca. 1 cm zijn. Dit kan per merk en soort substraat verschillen. Controleer dit dus altijd even op de desbetreffende verpakking of in de omschrijving op onze website. Pas wanneer het substraat in het aquarium is aangebracht, volgt grind of zand als de tweede laag van de bodem. De tweede laag bedekt het voedingsbodem zodat de voedingsstoffen niet ongecontroleerd en direct in het aquariumwater worden verspreid. Op deze manier heeft het plantensubstraat een langdurige werking. Als de bodem voor het aquarium bestaande uit plantensubstraat en de tweede laag van bijvoorbeeld zand of grind klaar is, kunnen de aquariumplanten worden geplant!

 • Zand en grind

  Aquarium bodembedekking, zand of grind

  Zand of grind op de bodem van het aquarium vormt samen met waterplanten en decoratie een mooi totaalbeeld. De aquarium bodem is een erg belangrijk deel van het ecosysteem: het geeft de planten houvast, dient als habitat voor veel nuttige bacteriën en draagt ​​bij aan het welzijn van je vissen.

   

  De vissen woelen de aquarium bodem om bij het zoeken naar eten. Ook dient een zand of grind bodem als oriëntatie en nabootsing van een veilige omgeving voor de bewoners. De bodem vervult ook een filterfunctie in de natuurlijke habitat en zorgt ervoor dat de bacteriën die belangrijk zijn voor de kwaliteit van het water zich kunnen vormen.

    

  Welk materiaal is geschikt als aquarium bodem?

  De meest gebruikte aquarium bodems zijn voornamelijk natuurlijk grind en aquariumzand. Voor zeewateraquaria is fijn koraalzand geschikt. Daarnaast zijn bodemmaterialen beschikbaar voor speciale aquaria, waaronder garnalenbodems voor het houden van kleine schaaldieren. Sommige vissoorten, zoals de populaire Corydoras (en andere meerval soorten), hebben absoluut een heel fijn substraat nodig waarin ze kunnen grondelen en graven zonder zich te beschadigen. Grind is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en tinten, dus laat je creativiteit de vrijeloop bij het decoreren van de aquarium bodem!